MENU
klinika

Veti të dobishme për trupin

Ushqimet që përmbajnë më shumë vitaminë C se portokalli

03.12.2024 - 17:20

Nëse mendoni se portokalli përmban sasinë më të madhe të vitaminës C, e keni gabim!

Vitamina C, e njohur edhe si acidi askorbik, është një vitaminë e tretshme në ujë dhe është një nga antioksidantët më të njohur. Ndryshe nga shumica e gjitarëve, njerëzit nuk mund ta prodhojnë atë, kështu që është e rëndësishme ta përftoni atë përmes dietës së tyre.

Cilat janë vetitë dhe përparësitë e tij karakteristike

Vitamina C ka shumë veti të dobishme për trupin, pasi kontribuon në:

në mbështetjen e funksionimit normal të sistemit imunitar gjatë dhe pas aktivitetit fizik intensiv
në procesin e prodhimit të kolagjenit në lëkurë
në funksionimin normal të enëve të gjakut, kockave, lëkurës dhe dhëmbëve
në metabolizmin normal të energjisë
në funksionimin normal të sistemit nervor
në funksionimin normal psikologjik
në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ
Vitamina C është me të vërtetë e bollshme në portokall, por ka ushqime të tjera që përmbajnë edhe më shumë vitaminë C se kjo.

Ushqimet që përmbajnë më shumë vitaminë C se portokalli

Një portokall mesatar ka 70 mg vitaminë C.
Një spec i kuq mesatar përmban 152 mg vitaminë C
2 kivi të vegjël përmbajnë 128 mg vitaminë C
6 copë lakrat e Brukselit përmbajnë 97 mg vitaminë C
Një spec jeshil mesatar përmban 96 mg vitaminë C
Një papaja e vogël përmban 96 mg vitaminë C
Një filxhan luleshtrydhe përmban 85 mg vitaminë C
Një filxhan brokoli përmban 81 mg vitaminë C
Një filxhan ananas përmban 79 mg vitaminë C

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sa prej jush e gjejnë veten tek historia e Maries?

“Ndoshta ishte kortizoni që dëmtoi kockat e mia”