MENU
klinika

Sa prej jush e gjejnë veten tek historia e Maries?

“Ndoshta ishte kortizoni që dëmtoi kockat e mia”

17.01.2020 - 18:18

Maria, 66 vjeç, jeton në Milano, Itali. Në 1988, pas lindjes së djalit të saj të tretë, Maria u prek nga artriti reumatoid. Si rezultat, ajo filloi të marrë trajtim të kortizonit për një periudhë më shumë se 20 vjet.

“Ndoshta ishte kortizoni që dëmtoi kockat e mia,” shpjegoi ajo, dhe pastaj përshkroi se si mjekët zbuluan se ajo kishte osteoporozë.

“Para se të dilja në pension  në 2007, unë punoja në një shtëpi pleqsh si kryetare e personelit dhe listat e pagave. Menjëherë pas daljes në pension unë papritmas zhvillova ‘këmbët e bllokuara’ – një neuropati periferike. Ky ishte fillimi i vizitave në klinika të ndryshme në përpjekje për të gjetur një kurë. Megjithëse gjeta një përbërës biologjik që ndihmoi si problemin e këmbës, ashtu edhe artritin reumatoid, osteoporoza e heshtur më parë ,u bë e dukshme. “

Filloi kur, në vitin 2010, Maria ra nga shtrati . Edhe pse shtrati nuk ishte shumë i lartë, ajo pësoi dy brinjë të plasaritura  si rezultat i rënies. Në dhomën e urgjencës, asaj iu dha një mbajtëse trupi për tu veshur për 3 deri në 4 muaj. Kjo ishte kur testet diagnostikuese treguan se ajo kishte zhvilluar osteoporozë dhe, si rezultat, filloi trajtimi për të frenuar humbjen e kockave. Për dy vjet Maria bëri injeksione të përditshme dhe duket se nga kjo ka pasur disa përfitime. Pas dy vitesh ajo ndaloi trajtimin ditor dhe tani po merr një injeksion çdo gjashtë muaj.

Ajo  gjithashtu filloi t’i kushtojë më shumë vëmendje stilit të saj të jetesës dhe dietës. Për shembull; ajo ndaloi pirjen e duhanit, ajo ha fruta dhe perime rregullisht, dhe merr shtesa ushqimore, duke përfshirë vitaminën D. Gjithmonë një notare e etur në të kaluarën, ajo ende noton tre ditë në javë kur është e mundur. Ajo ka zbuluar rishtazi se yoga me të vërtetë ndihmon dhe ndjek një klasë lokale të yogas një herë në javë. “Kur dal nga klasa e yogës, me të vërtetë ndjehem sikur po fluturoj, dhe nuk ndiej dhimbje të asnjë lloji.”

Fatkeqësisht, një frakturë e dytë ndodhi në vitin 2012 kur Maria ra në pishinë dhe theu .Gjatë operacionit,i  vendosën  një pllakë metalike speciale dhe vida. “Përkundër kësaj unë akoma arrij të vazhdoj të ecë normalisht  gjithë ditën dhe jam në gjendje t’i zbatoj të gjitha angazhimet e mia personale. Në fakt, unë kam tre djem, një nip dhe një nënë që është 94 vjeç, dhe ata më mbajnë shumë të zënë. ” “Akoma kam frikë kur lëviz, por jam mësuar të bëj kujdes shtesë duke lëvizur në mënyra specifike.

skaneri i kockave-konica.al

Për shembull, kur bëj përkulje nuk përkulem më në të njëjtën mënyrë si më parë, përpara se të zhvilloja osteoporozë. Unë jam gjithashtu e  kujdesshme kur bëj punët e shtëpisë. Kur hekuros  nuk bëj më gjithçka me një hap, por i bëj pak nga pak. Le të themi se më është dashur të mësoj se si të trajtoj veten, sepse përndryshe nuk do të kisha mundësi të vazhdoja. Unë e di që jam pak ‘e papërgjegjshme’ dhe nuk mendoj shumë për sëmundjen, megjithëse padyshim nëse ka ndonjë problem duhet ta përballosh atë. “

Pas përvojës së saj, Maria këshillon të tjerët “të fillojnë të hanë ushqime të shëndetshme, duke përfshirë fruta dhe perime kur jeni i rinj. Merrni ekspozim të mjaftueshëm të diellit sepse është i mirë për kockat, dhe mbi të gjitha, praktikoni sporte.

Nëse nuk do të kisha qenë notare, unë me siguri nuk do të kisha mundësi të zgjidhja shumë nga problemet që kanë ardhur me këtë sëmundje.