MENU
klinika

Sekretet ‘e ëmbla’ të verës

Frutat më të shëndetshme të verës

13.08.2019 - 21:09

Vera e nxehtë shpesh bënë që trupi të dehidratohet dhe të ketë nevojë të konsumojë sa më shumë jo vetëm ushqime të freskëta por edhe fruta. Më poshtë janë zgjedhjet më të freskëta, me këshilla se si të zgjidhni produktet perfekte.

 

1.Borronica

Sezoni i pikut të prodhimit: qershor- gusht

Zgjedhja perfekte: Borronica të shëndosha, të njëtrajtshme me lëkurë të tendosur. Kontrolloni pjesën e poshtme të enës për njollat ​​me lëng që tregojnë se manaferrat janë grimcuar. Ato me një nuancë të kuqe ose jeshile nuk do të piqen plotësisht.

 

Trajtoni me kujdes: Transferoni, pa i pastruar, në një enë hermetike dhe ftohini për 5 deri në 7 ditë. Boronica shkatërrohet shpejt nëse lihet në temperaturën e dhomës.

 

Përfitimet: Më shumë antioksidantë që luftojnë kundër sëmundjeve (veçanërisht në boronica të egra) sesa frutat që konsumohen zakonisht, sipas studiuesve të Universitetit Cornell. Merrni një nxitje në mëngjes duke përdorur ato si ishqimin tuaj të mëngjesit.

2.Pjepër

Sezoni i pikut të prodhimit: maj deri në shtator

Zgjedhja perfekte: Fundi i  pjjeprit duhet të ketë një gjurmë të butë. Kërkoni një aromë të ëmbël, formë pak ovale. Fundi i lulëzimit duhet t’i japë presionit paksa. Shmangni ato me njolla të buta – tregues i një pjepri tepër të pjekur.

 

Trajtimi me Kujdes: Kantalopat e pjekura duhet të ruhen në plastikë në frigorifer deri në 5 ditë, pas së cilës ata fillojnë të humbasin aromën.

 

Përfitimet: Një ngarkesë e vitaminës C, e cila mund të ofrojë mbrojtje kundër goditjes në tru.

 

3.Fiqtë

Sezoni i pikut të prodhimit: korrik – shtator

Zgjedhja perfekte: Duhet të ketë një ngjyrë tmerrësish të pasur; e butë por jo e mprehtë në prekje. Shmangni ato me erë të thartë.

 

Trajtimi me Kujdes: Vendosni fiq të freskëta në një pjatë të veshur me një peshqir letre dhe hani ato ndërsa piqen. Fiqtë gjithashtu piqen shpejt, kështu që hani brenda disa ditësh.

 

Përfitimet: Phytosterols, të cilat ndihmojnë në mbajtjen e niveleve të kolesterolit në kontroll.

4.Rrush i kuq

Sezoni i pikut të prodhimit: qershor-dhjetor

Zgjedhja perfekte: Nuk duhet të ketë ngjyrosje, por një pluhur të bardhë të argjendtë (“lulëzim”) që mban rrushi, veçanërisht ato më të errëtat, më të freskëta. Rrushi jeshil me një ngjyrim të verdhë është më i butë dhe më i ëmbël.

 

Trajtimi me Kujdes: Ruani lirshëm, pa u pastruar, në një tas të cekët në frigorifer deri në 1 javë.

 

Përfitimet: Antioksidant i fuqishëm për trupin, freskues gjatë ditëve të nxehta të verës dhe hidratues.

Burimi:Eat this, not that