Ne jemi mësuar të ruajmë gjithçka në frigoriferët tanë: fruta, perime, ëmbëlsirat, bukë. Disa njerëz mbajnë gjithashtu salcat dhe kanaçet në frigoriferët e tyre.
Ne kemi zbuluar sesi duhet të ruhen ushqime të ndryshme. Dhe ne kemi përgatitur një listë të vogël për ju.
Gjërat që duhet të ruhen në dollap dhe në errësirë:
Buka mbahet më së miri në një kuti buke të mbyllur fort me pak kripë që do ta mbrojë atë nga myku. Nëse lini një bukë në çantën e supermarketeve, ajo do të qëndrojë e butë, por ka mundësi që ajo të mbulohet në myk brenda dy ditësh. Qeset plastike nuk e lënë bukën të “marrë frymë” dhe ato krijojnë një lagështi të lartë që kërpudhat e duan vërtet. Sidoqoftë, mbajtja e bukës në frigorifer nuk është gjithashtu ideja më e mirë sepse, në temperatura më të ulëta, uji avullon dukshëm më shpejt dhe kështu buka do të bëhet e ndenjur.
Sidoqoftë, nëse keni nevojë të kurseni bukë për një kohë të gjatë, mund ta vendosni në frigorifer.
Çokollata është e lehtë për tu ruajtur. Mbahet më së miri në një vend të ftohtë dhe të errët. Dhe nuk duhet ta vendosni në frigorifer.
Besohet se mjalti nuk ka një raft të caktuar. Pothuajse mund të ruhet përgjithmonë. Gjëja më e rëndësishme është ruajtja e saktë e tij. Ju duhet ta mbani mjaltin në një vend të ftohtë, të errët, por jo në frigorifer. Në frigorifer, mund të kristalizohet dhe të humbasë disa nga vetitë e tij të mira.
Vaji i ullirit duhet të ruhet në temperaturën e dhomës, larg nga rrezet e diellit. Por mos e vendosni brenda frigoriferit tuaj: temperaturat e ulëta çojnë në formimin e copave të bardha në vaj – ky është ujë i kondensuar.
Në mënyrë që qepët dhe hudhrat të mos jenë të freskëta për një kohë të gjatë, ato vendosen më së miri në një vend të thatë të ftohtë, për shembull, një kuti të vogël në dollap. Nëse keni shumë qepë, mund t’i lidhni me njëra-tjetrën dhe t’i mbani të varura.
Në frigorifer, qepët dhe hudhrat do të prishen më shpejt sepse ato do të mbulohen me myk.
Gjërat që mund të mbahen në një raft kuzhine ose në tryezë:
Portokallet dhe agrumet e tjera mund të ruhen menjëherë në tryezën e kuzhinës. Ato nuk do të prishen. Mos e përdorni frigoriferin për portokallet – temperaturat e ulëta do ta bëjnë frutin më pak të shijshëm dhe më pak të dobishëm për shëndetin tuaj.
Ruajtja e avokados është një detyrë e vështirë. Nëse fruti është pjekur, mund ta mbani në frigorifer pasi temperaturat e ulëta do ta shpëtojnë atë të mos prishet. Por nëse frutat nuk janë pjekur plotësisht, ju nuk duhet ta mbani në frigorifer sepse i ftohti do të ngadalësojë procesin e pjekjes.
Kastravecat mund të ruhen në frigorifer, por vetëm për disa ditë. Temperatura e ulët do të bëjë që trangujt të kalben shumë shpejt. Në mënyrë që ta mbani të freskët perimen për aq kohë sa të jetë e mundur, duhet ta mbani jashtë frigoriferit.
Patëllxhani thjesht nuk mund t’i rezistojë temperaturave të ulëta. Në frigorifer, këto perime do të bëhen të buta dhe do të humbasin të gjitha cilësitë e tyre të mira shumë shpejt. Ato mbahen më mirë në temperaturën e dhomës, larg nga rrezet e diellit.
Edhe nëse me të vërtetë dëshironi të vendosni domate në frigorifer, mos e bëni – kjo do t’i bëjë ato të humbasin aromën e tyre natyrore dhe t’i bëjnë pa shije. Ajri i ftohtë ngadalëson procesin natyral të pjekjes së domateve dhe shkatërron membranat e holla brenda tyre. Ato duhet të ruhen në temperaturën e dhomës në një shportë ose kuti.