Për të mos torturuar veten me dieta të rrepta, dietologët modernë rekomandojnë të hani ushqim të shëndetshëm dhe të bëni ushtrime.
Ekspertët kanë krijuar gjithashtu tabela dhe lista të produkteve bazuar në vetitë e tyre ushqyese. Të gjithë e dimë se buka e bardhë, ushqimi i skuqur, ëmbëlsirat janë të ndaluara, por në të vërtetë ka më shumë produkte që duhet të futen në listën e ushqimeve të ndaluara.
Ne u befasuam nga fakti se disa nga këto produkte me të vërtetë mund të jenë të dëmshme.
1. Kos të ëmbël
Produktet ushqyese të qumështit nuk janë të ëmbla. Po kosi është vërtet i mirë për trupin tonë, por është më mirë ta hani atë pa sheqer ose aditivë të frutave. Një kos i ëmbël mund të jetë një ëmbëlsirë, por nuk është një produkt i domosdoshëm i qumështit.
Dietologët rekomandojnë të shmangni produktet e qumështit që përmbajnë niseshte. Në vend të kësaj, shtoni disa manaferra të freskëta, erëza dhe ekstrakt vanilje në kosin tuaj natyral.
2. Oriz
Thuhet se orizi është pothuajse si buka dhe orizi i bardhë është më pak i dobishëm. Ai përmban një sasi të madhe të karbohidrateve që mund të shkaktojnë shtim në peshë.
Dietologët pretendojnë se orizi mund të jetë i mirë për ju, por duhet të jetë i një cilësie vërtet të lartë.
3. Majdanoz
Majdanozi mund të jetë me të vërtetë i dëmshëm. Kuzhinierët pa përvojë nuk duhet ta shtojnë atë në sallata, salcë kosi ose vaj pasi majdanozi mund të fillojë të lëshojë nitrite dhe fjalë për fjalë të kthehet në një helm brenda 30 minutave.
Dietologët rekomandojnë të mos shtoni majdanoz në ndonjë pjatë, vetëm para se të servirni, në mënyrë që të ruajë të gjithë elementët e tij të dobishëm.
4. Salcat
A keni vënë re ndonjëherë se si salca e domateve krahasohet me ketchup të blerë në dyqan? Majoneza, tartari, mustarda dhe salcat e tjera nuk janë një përjashtim nga rregulli. Të gjitha salcat e blera përmbajnë sheqer.
5. Rrush
Mund të duket e çuditshme, por rrushi nuk është aq i shëndetshëm. Është ëmbëlsia e tyre që na bën të hamë shumë në të njëjtën kohë bën që trupi ynë të marrë shumë sheqer menjëherë.
Dietologët thonë se duhet të përziejmë rrush me produkte të tjera me mençuri.
6. Peshk i gatuar keq
Peshku përmban yndyrna të dobishme si acide yndyrore Omega-3. Shkencëtarët në Universitetin e Havait kanë studiuar strukturën kimike të pjatave më të njohura të peshkut dhe arritën në përfundimin se vlimi ose pjekja e peshkut kursen sasinë më të madhe të substancave të dobishme. Kardiologët amerikanë pretendojnë se peshqit e skuqur, të tymosur dhe të kripur janë me të vërtetë të dëmshme.