MENU
klinika

Si veprojnë në organizëm?

Pijet me sheqer, një shkak kryesor i mbipeshës

27.12.2020 - 16:26

Efektet e pijeve me sheqer në hormonet mund të nxisin shtimin e peshës.

Mund të jetë më shumë sesa kalori e shtuar: Studimi i ri jep pasqyrë pse pijet me sheqer janë një shkak kryesor i mbipeshes.

Pijet e ëmbëlsuara me sheqer janë burimi më i madh i kalorive nga sheqeri i shtuar për të rriturit dhe studiuesit tani raportojnë se pijet gjithashtu pengojnë hormonet që shuajnë urinë dhe rregullojnë ë oreksin.

“Studimi zbuloi se kur të rriturit e rinj konsumonin pije që përmbajnë saharoze, ata prodhuan nivele më të ulëta të hormoneve që rregullojnë oreksin sesa kur konsumuan pije që përmbajnë glukozë – lloji kryesor i sheqerit që qarkullon në qarkullimin e gjakut”, tha studiuesi Dr. Kathleen Page. Ajo është një profesore e asociuar e mjekësisë e specializuar në diabet dhe mbipeshë në Shkollën e Mjekësisë Keck të Universitetit të Kalifornisë Jugore.

Studimi përfshiu 69 të rritur, të moshës 18 deri 35 vjeç, të cilët konsumuan pije që përmbajnë saharoze ose glukozë gjatë dy seancave të ndara. Sakaroza është një kombinim i glukozës dhe fruktozës nga kallami i sheqerit ose panxhari i sheqerit. Glukoza gjendet në mjaltë, rrush, fiq dhe kumbulla.

Mostrat e gjakut u morën nga pjesëmarrësit në studim 10, 35 dhe 120 minuta pasi kishin pirë pije. Kur ata konsumuan pije me saharoze, ata prodhuan sasi më të ulëta të hormoneve që shtypin urinë sesa kur kishin pirë me një sasi të barabartë glukoze, treguan zbulimet.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se faktorë të tillë si pesha e trupit dhe gjinia ndikuan në mënyrën se si llojet e ndryshme të sheqernave ndikuan në këto hormone.

Për shembull, njerëzit mbipeshë dhe ata me ndjeshmëri më të ulët të insulinës kishin një rritje më të vogël të hormoneve që shtypin urinë pasi kishin pirë ëmbëlsuar me saharoze sesa kur kishin pirë me glukozë.

Gjetjet nuk do të thotë që ju duhet të kaloni nga një lloj pije e ëmbël në tjetrën, por që duhet të përpiqeni të shkurtoni çdo lloj sheqeri të shtuar, sipas Page, kreut të Institutit të Universitetit të Studimit të Diabetit dhe Obezitetit.

“Shumica e saharozës që njerëzit konsumojnë në dietën e tyre vjen nga ushqime dhe pije të ëmbëlsuara me sheqer, ndërsa glukoza gjendet natyrshëm në shumicën e ushqimeve që përmbajnë karbohidrate, përfshirë frutat dhe bukët me drithëra,” tha ajo në një njoftim për shtyp të universitetit.

“Unë do të këshilloja uljen e konsumit të ushqimeve dhe pijeve të ëmbëlsuara me sheqer dhe në vend të kësaj të përpiqeni të hani më shumë ushqime të plota, si frutat,” shtoi Page.

Studimi u botua më 10 dhjetor në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Mjaltë, shegë, limon dhe xhenxhefil

Shurupi më i mirë për imunitetin

Mendimet negative, mund të shkaktojnë stres dhe sëmundje

Çdo qelizë e trupit tonë, i dëgjon mendimet e tona?

Çfarë të bëni për ta kapërcyer

Helmimi nga ushqimi, si të kuptoni?