MENU
klinika

Si ta mbani nën kontroll

A e rrisin yndyrnat nivelet e sheqerit në gjak?

29.09.2022 - 22:30

Sa yndyrë mund te marrin njerëzit me diabet çdo ditë?

Për njerëzit me diabet, monitorimi i karbohidrateve shpesh është qendër të vëmendjes kur menaxhojnë dietat e tyre. Por kjo nuk do të thotë se makronutrientët e tjerë duhet të injorohen – veçanërisht kur bëhet fjalë për sa dhe çfarë lloj yndyre ha dikush me diabet.

Dietat që përmbajnë shumë yndyra të ngopura shoqërohen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, të cilat janë sëmundje të zakonshme shoqëruese të diabetit. Të kuptuarit e llojeve të ndryshme të yndyrave në ushqime dhe efektet e tyre në sheqernat në gjak është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të diabetit.

Le të hedhim një vështrim më të afërt mbi yndyrnat dietike dhe rolin e tyre në menaxhimin e diabetit.

A e rrisin yndyrën nivelet e sheqerit në gjak?

Yndyra nuk shpërbëhet në glukozë kur tretet. Kjo do të thotë se nuk shkakton drejtpërdrejt rritjen e niveleve të glukozës në gjak.

Në fakt, ngrënia e një vakti të ekuilibruar që përfshin pak yndyrë mund të çojë në nivele më të qëndrueshme të glukozës. Yndyrnat, së bashku me proteinat dhe fibrat, ngadalësojnë tretjen, gjë që gjithashtu ngadalëson thithjen e karbohidrateve dhe zbut pikat e glukozës që mund të shkaktojnë.

Por përsëri, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje sasisë dhe llojit të yndyrës për ta mbajtur vaktin të shëndetshëm për zemrën.

Sa yndyrë duhet të marrë një person me diabet në ditë?

Udhëzimet aktuale dietike në Udhëzimet dietike 2020-2025 janë larguar nga rekomandimi i kufijve dhe sasive strikte për makronutrientët dhe grupet ushqimore që njerëzit duhet të hanë. Udhëzimet e reja përfshijnë një qasje më gjithëpërfshirëse që njeh dhe mbështet nevojën për rekomandime të personalizuara dhe kulturore përfshirëse.

Ndërsa udhëzimet e reja bëjnë thirrje për “plotësimin e nevojave të grupit ushqimor me ushqime dhe pije të pasura me lëndë ushqyese dhe qëndrim brenda kufijve të kalorive”, kufijtë e kalorive dhe ushqyesve përcaktohen nga një kombinim i moshës, gjinisë, nivelit të aktivitetit ditor (i ulur, mesatarisht aktiv, dhe aktive), dhe nëse personi është shtatzënë ose në laktacion.

Për shembull:

për meshkujt që janë 40 vjeç e lart, kufiri ditor i kalorive është rreth 2200 kalori në varësi të nivelit të aktivitetit

për femrat 40 vjeç e lart, kufiri ditor i kalorive mund të jetë afërsisht 1800 kalori në ditë

për gratë që janë shtatzënë, kufiri ditor mund të jetë deri në 452 kalori shtesë se sa është renditur më sipër, në varësi të tremujorit.

Pse është e rëndësishme përmbajtja e yndyrës në etiketat e produkteve për njerëzit me diabet?

Etiketat gjithmonë gjenden në ushqime dhe pije të paketuara. Këto janë mjete të dobishme për të kuptuar llojin dhe sasinë e yndyrës që hamë. Këto etiketa ofrojnë informacion në lidhje me kaloritë, yndyrën, karbohidratet dhe lëndët ushqyese kryesore në çdo shërbim standard.

Në etiketë, renditet numri i përgjithshëm i gramëve yndyrë në një porcion të vetëm të ushqimit ose pijes.

Nën atë, sasia e yndyrës së ngopur dhe yndyrës trans renditen veçmas si gram. Ky detaj na tregon jo vetëm se sa yndyrë është e pranishme, por edhe sa nga ajo yndyrë vjen nga burime më pak të shëndetshme.

Yndyra është pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar ditore për njerëzit me diabet. Megjithatë, yndyrnat e ngopura mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru. Pra, është më mirë të mbani marrjen e yndyrave të ngopura në më pak se 10% të totalit të kalorive ditore.