Ata që duan të humbin peshë u është thënë prej kohësh që të shmangin ushqimet e pasura me karbohidrate.
Por edhe pse mund të duket kundërintuitive, studiuesit tani besojnë se patatet me niseshte mund të jenë sekreti i humbjes së kilogramëve.
Kjo është për shkak se, gjatë vakteve, njerëzit priren të hanë ushqim me të njëjtën peshë në mënyrë që të ndihen të ngopur, pavarësisht se sa kalori përmban vakti.
Sipas studiuesve, ata që shtojnë patate, të cilat janë të pasura me karbohidrate në pjatën e tyre ngopen më shpejt, duke i penguar kështu që të përpiqen të ngopen me ushqime me kalori.
Patatet përmbajnë rreth 80 kalori për 100 g, më shumë se dy herë më shumë se perimet e tjera, si karotat dhe brokoli.
Por ato përmbajnë edhe gjysmën e kalorive të bukës, makaronave dhe orizit, kur hahen në të njëjtat sasi.
Por studiuesit nxituan të theksuan se metoda e gatimit dhe përgatitjes së patateve është e rëndësishme dhe se ngrënia e patatinave dhe patateve duhet të shmanget, pasi skuqja ul vlerën ushqyese.
Bashkautorja e studimit, Profesor Candida Rebello, një dietologe në Qendrën Kërkimore Biomjekësore Pennington në Baton Rouge, Luiziana në SHBA, tha: “Njerëzit priren të hanë të njëjtën peshë ushqimi pavarësisht nga përmbajtja e kalorive në mënyrë që të ndihen të ngopur.
Mendohet se patatet rrisin shtimin në peshë, gjë që mund të çojë në diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës.
Por për shkak se pesha e ushqimit është një sinjal që ndikon në sasinë e njerëzve që hanë, studiuesit besuan se ata që hanë ushqim të dendur me energji të ulët – që do të thotë se përmban pak kalori për gram – do të ndiheshin më të ngopur më shpejt.
Ata gjithashtu besonin se, nëse përgatiten mirë, patatet mund të kenë të njëjtat përfitime shëndetësore si bishtajore, të cilat dihet se kontrollojnë nivelet e glukozës në gjak.