MENU
klinika

Brexit

“Nëse BE kërcënon unionin, s’ka marrëveshje”

02.10.2018 - 11:25

Ministri britanik për Brexit, Dominic Raab, ka mbajtur një fjalim të hënën në Kongresin e Konservatorëve në Birmingham, ku ka paralajmëruar BE nga kërkesat e ekzagjeruara.

Ai thotë se “Gatishmëria jonë për kompromis nuk është e pakufishme”, më tej shton se nuk do të kërkojnë shtyrjen e zbatimit të nenit 50-të, pasi ky nen rregullon daljen e një vendi nga BE.

Megjithëse Raab e kërkon kompromisin, ai thekson:

“Nëse oferta e vetme e BE e kërcënon unionin tonë, atëherë nuk na mbetet rrugë tjetër, veçse të dalim pa marrëveshje.

Qëndrimi im është pragmatik jo dogmatik.”

dominic-raab konica.al
dominic-raab konica.al

Sipas Raabe, BE kërkon ta mbajë vendin në union përmes trukeve.

Edhe ministri britanik i Tregtisë Fox paralajmëroi Bashkimin Europjan. Mungesa e marrëveshjes do të dëmtojë shumë edhe tregtinë e BE-së, ka thënë ai.

Më tej për luftën brenda konservatorëve

Konservatorët u mblodhën të dielën në kongresin e partisë për të gjetur një rrugëzgjidhje nga ngërçi i krijuar.

Partia është e përçarë në kampin e mbështetësve rreth ish-ministrit të Jashtëm, Boris Johnson që kërkesat e BE i quajnë të ekzagjeruara dhe e kritikoi ashpër kryeministren në kongres, dhe grupimit tjetër, përkrahësit e kryeministres, Theresa May.

Brexit konica.al
Brexit konica.al

Brenda partisë duket se zhvillohet një luftë e brendshme për pushtet.

Pika më e nxehtë e debatit me BE mbetet statusi i provincës britanike, Irlandë e Veriut, Nuk duhet të ketë një doganë kufitare mes Irlandës së Veriut dhe pjesës tjetër të Britanisë së Madhe, siç parasheh BE.

BE e refuzon planin aktual të Theresa Mayt për Brexit dhe kërkon më shumë lëshime.

Gjashtë muaj para datës së daljes së BE nga Britania e Madhe, negociatat janë vështirësuar.

Shumë sipërmarrje ndërkohë po përgatiten për skenarin më të keq, daljen e Britanisë së Madhe nga BE pa një marrëveshje të rregulluar, e cila potencialisht mund të shkaktojë kaos dhe rreziqe politike e ekonomike.