MENU
klinika

Acetilkolina

Çfarë stimulon muskujt dhe kujtesën tuaj?

15.11.2018 - 12:07

Acetilkolina është një neurotransmetues i prodhuar në tru që luan një rol të rëndësishëm në lëvizjet e muskujve, në të menduarit dhe në kujtesën tuaj.

Ushqimi mund të luajë një rol në prodhimin e acetilkolinës dhe një zvogëlim të rrezikut të sëmundjeve të caktuara.
Kujtesa e punës është aftësia e trurit për të mbajtur një informacion në mendje përkohësisht.

Problemet me prodhimin dhe përdorimin e acetilkolinës janë shenjat dalluese të sëmundjeve të tilla, si; demenca dhe miastenia gravis (një sëmundje autoimune që dobëson muskujt).

Receptorët e acetilkolinës

Receptorët e acetilkolinës janë proteina me të cilat lidhet acetilkolina, duke lejuar që sinjalet të rrjedhin nga një qelizë nervore në tjetrën.

Bari që punon në receptorët e acetilkolinës ka shumë përdorime mjekësore, duke përfshirë trajtimin e sëmundjes Alzheimer dhe myasthenia gravis.

Medikamentet që stimulojnë receptorët e acetilkolinës quhen agonistë, ndërsa ato që pengojnë receptorët quhen antagonistë.

Acetilkolina dhe sëmundja e Alzheimerit

Njerëzit me sëmundjen e Alzheimerit prodhojnë më pak acetilkolinë. Medikamente që ndalojnë ndarjen e acetilkolinës në tru, të quajtur frenuesit e kolinesterazës (neurotransmetues), mund të përshkruhen tek njerëzit me simptoma të buta e të moderuara të Alzheimerit.

Këto barna mund të ndihmojnë në shtyrjen ose parandalimin e simptomave të sjelljes, si agjitimi, mashtrimet ose gjendja e konfuzionit dhe ankthit që përkeqësohet për një periudhë të kufizuar kohore. Megjithatë, ata mund të humbin efektivitetin e tyre pasi truri prodhon gjithnjë e më pak acetilkolinën.

Ushqime dhe shtesa acetilkolinë

Nuk ka ushqime apo shtesa që përmbajnë acetilkolinën kimike, ndonëse disa ushqime dhe shtesa ushqyese mund të përmbajnë një sasi të caktuar të acetilkolinës.

Kolina është një lëndë ushqyese thelbësore acetilkolinës. Ushqimet që janë të pasura me kolinë përfshijnë: vezë, mish dhe peshk.

Studimet në kafshët laboratorike dhe në njerëz, tregojnë se konsumimi i ushqimeve ose shtesave ushqyese të pasura me kolinë mund të rrisin nivelet e acetilkolinës në tru.

Kjo do të thotë se kolina potencialisht mund të ketë një efekt mbrojtës kundër llojeve të caktuara të sëmundjeve mendore, duke përfshirë sëmundjen Alzheimer. Sidoqoftë, kërkohen më shumë kërkime për kolinën ushqimore dhe funksionin e saj në tru.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Të ushqehemi shëndetshëm!

Si e ul fibra inflamimin e trurit?