MENU
klinika

Foto të mrekullueshme!

Roma antike bëhet tërësisht digjitale!

22.11.2018 - 11:41

Pothuasje të gjithë ne, në mos e dimë 100% historinë e lavdishme të Perandorisë Romake, sigurisht që kemi informacione të mjaftueshme për të, si një nga perandoritë më të mëdha të krijuara ndonjëherë. 

Gjërat e vjetra, objektet, qytetet, ngrehinat, çfarëdo qoftë e vjetër, sjell një farë kurioziteti të çdokush. Të gjithë duam të shohim diçka që ka ekzistuar para nesh, jemi kureshtarë.

Tashmë, për sa i përket Romës antike, kjo gjë do të bëhet realitet, për cilindo që nuk ka mundësi ta shkojë dhe të vizitojë në Itali.

Rrënojat e vjetra do t’i çelin virtualisht dyert e tyre edhe pjesës tjetër të botës falë një projekti digjital të vënë në jetë sot pas dekadave përgatitje.

Turi “Roma Reborn” (Roma e rilindur) është projekti i parë që u ofron përdoruesve të saj kudo në botë për të vëzhguar mbi 7 000 ndërtesa dhe monumente siç ishin në vitin 320, me ndihmën e syzeve të realitetit virtual ose një kompjuteri të thjeshtë.

Ata që dëshirojnë të eksplorojnë Romën Perandorake mund të udhëtojnë virtualisht në këto vende mbresëlënëse.

“Ideja e këtij projekti më erdhi ndërmend që në vitin 1974. Isha i vendosur të gjeja një mënyrë për t’i treguar mbarë botës këto monumente të mrekullueshme, por nuk ekzistonte ende teknologjia”, deklaroi për median, drejtori i projektit, arkeologu digjital 69 -vjeçar Bernard Frischer.