MENU
klinika

Trump do të duhet të zgjedhë...

Muri kufitar është shndërruar në “makthin” e Trump…

17.01.2019 - 12:53

Nëse mbyllja e qeverisë zgjat shumë më gjatë, Presidenti Donald Trump do të duhet të zgjedhë midis dy shtyllave të qëndrueshmërisë së tij politike, murit të tij kufitar dhe ekonomisë së tij të nxehtë.

Gjithnjë e më shumë amerikanë po ndiejnë efektet e mbylljes së pjesshme të qeverisë çdo ditë.

Pikëpamjet normale të trysnisë politike që zakonisht ndalojnë mbylljen e mbylljes nuk po funksionojnë, ndoshta për shkak të dinamikës unike të epokës së Trump. Si rezultat, ka shans që bllokimi mund të zvarritet shumë më gjatë.

Mbyllja zakonisht përfundon kur të dyja palët, Presidenti ose Kongresi, fillojnë të ndiejnë presion të padurueshëm dhe kostoja tejkalon dëmet politike.

Duhen marrë parasysh efektet anësore të mbylljes, nisur që nga rritja ekonomike, papunësia etj.

Nëse përplasja mbi kërkesën e presidentit që demokratët të ofrojnë $ 5.7 miliard në financimin e murit vazhdon, shanset për dëmtimin e ekonomisë shtohen.

Drejtori i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, të mërkurën e quajti mbylljen e një “plagë të vetëshkaktuar” për ekonominë.

Pra, nëse dëmi ekonomik shtohet, mund të fillojë të peshojë shumë më tepër në llogaritjet politike të Trump.

Zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë Sarah Sanders të mërkurën tha “Ne jemi të fokusuar në qëllimet afatgjata ekonomike të administratës”, tha Sanders. “Ne kemi një ekonomi tepër të fortë, falë Presidentit. Ne shpresojmë që të rihapim qeverinë”.

Por nëse ekonomia e josh Trumpin që të shpërthejë, kjo do të jetë një zgjedhje e vështirë, pasi mbyllja mund të jetë shansi i fundit për të marrë fonde për murin.

Trump nuk ka treguar shumë simpati për punëtorët e qeverisë që tani po punojnë pa pagesë, ndëra udhëheqësit demokratë po përpiqen të ndryshojnë rrjedhën.

Një sondazh i Pew Research zbuloi së fundmi se 79% e demokratëve dhe të pavarurve e shohin mbylljen si një problem “shumë serioz” për vendin, por vetëm 35% e republikanëve mendojnë në të njëjtën mënyrë.

Demokratët me të vërtetë janë në një pozitë të fortë politike. Pelosi është në kulmin e fuqisë së saj si drejtuese vetëm disa muaj pas zgjedhjeve afatmesme.

Por një nga ligjvënësit, Rep Josh Gottheimer i New Jersey, tha “Është shumë e vështirë të gjesh një marrëveshje për të zgjidhur këto çështje të ngutshme pa e rihapur qeverinë”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN