MENU
klinika

The Hill

‘Betejën e murit’ do ta fitojë Trumpi…

17.02.2019 - 11:58

Gjykatësi Oliver Wendell Holmes dikur tha, “Nëse bashkëqytetarët e mi duan të shkojnë në ferr, unë do t’i ndihmoj. Është puna ime. “Ai po shprehte rolin e kufizuar të gjykatave në sfidat e ligjit federal. Gjyqtarët me kënaqësi do ta dërgojnë Kongresin në ferr. Duhet të tregojë vetëm destinacionin.

Në çështjen e murit kufitar, Kongresi nuk mund të kishte qenë më i qartë se ku po shkonte.

Për dekada të tëra, Kongresi iu ka dhënë presidentëve autoritet kryesisht të pakontrolluar dhe shumë para. Dhe situate sot është një rezultat grotesk i të dy këtyre dështimeve.

Kongresi i ka dhënë gjithnjë e më shumë pushtet ekzekutivit gjatë dekadave. Në shumë fusha, ajo ka zvogëluar pushtetin legjislativ, duke ia lënë disa vendime të vërteta qeverisëse në një lloj “dege të katërt”, agjencive federale. Nga ana e tyre, presidentët janë bërë gjithnjë e më të guximshëm në anashkalimin e Kongresit.

Foto e marrë nga Reuters

Demokratët këmbëngulin se Trump mund të sfidohet pasi ata nuk besojnë se një emergjencë ekziston në kufirin jugor. Ata do të dështojnë në mënyrë spektakolare nëse rasti do të shkojë në Gjykatën Supreme.

Arsyeja? Kongresi kurrë nuk është shqetësuar rreth emergjencave të deklaruara të kaluara. Shumica e emergjencave të tilla janë krejtësisht të panjohura për shumicën dërrmuese të amerikanëve.

Ndërsa demokratët insistojnë që kjo deklaratë emergjente është thjesht një përpjekje për të përdorur fuqinë ekzekutive për të marrë atë që Kongresi nuk do t’i japë Trump, çdo proces gjyqësor do të ishte një përpjekje për të përdorur pushtetin gjyqësor për të bërë të njëjtën gjë.

Foto e marrë nga CNN

Kjo na sjell përsëri në Holmes. Kongresi ka autoritetin për të anuluar deklaratën kombëtare të emergjencës së Trump me një votë të të dy dhomave. Pushteti legjislativ duhet ta bëjë këtë. Nëse Kongresi nuk mund të mbledhë votat, një gjykatës federal nuk ka gjasa ta bëjë këtë.

Thjesht, gjykatat nuk u krijuan për të mbrojtur Kongresin nga vetvetja. Kongresi ka shkuar në ferr për dekada, dhe është pak vonë për t’u ankuar për destinacionin.

Jonathan Turley është Profesor i Ligjit të Interesit Publik në Universitetin George Washington.