MENU
klinika

Project Syndicate

Evropa po e ndihmon Salvinin…

01.03.2019 - 17:51

Në raportin e fundit mbi pabarazitë ekonomike që godasin secilin shtet anëtar të BE, Komisioni Evropian fajëson qeverinë italiane për dështimin e saj për të frenuar borxhin, i cili, siç thotë, rezulton me rritje të tepruar të të ardhurave. Sipas Komisionit, ngurrimi i qeverisë për të ulur defiçitin e tij buxhetor ka fryrë tregjet e obligacioneve, ka shtyrë normat e interesit dhe kështu ka zvogëluar investimet.

Salvini nuk mund të ishte më i kënaqur. Raporti paraqet një mundësi të shkëlqyeshme për të fajësuar vetë Komisionin për traumat e Italisë, duke argumentuar se në të vërtetë ishin politikat e kursimit fiskal të BE-së, të cilat shtrënguan rritjen, e shtynë ekonominë në prag të një recesioni të ri dhe çoi në zgjedhjen e qeverisë populiste tani e mbizotëruar nga Salvini.

Dhe, sikur kjo të mos ishte e mjaftueshme, ishte kërcënimi i Komisionit për ndëshkimin e Italisë, me përjashtim të rasteve kur imponohej një kursim edhe më i madh, që tregtarët e shqetësuar të obligacioneve shtynë normat e interesit.

Foto e marrë nga The Indipendent

Tragjedia e Italisë është se Komisioni dhe Salvini kanë të dy të drejtë, dhe gjithashtu të dy janë gabim.

Kur dy shpjegime të të njëjtit fenomen janë të sakta, ato duhet të jenë jo të plota, edhe nëse kapen aspekte të ndryshme të realitetit të vëzhguar. Në raste të tilla, duhet një vështrim i ri lidhur me  problemin. Kur është fjala për përplasjen Bruksel-Romë, besoj se vështrimi vjen nga ana tjetër e botës: Tokio.

Italia është Japonia e Evropës. Të dyja ekonomitë karakterizohen nga një sektor industrial i orientuar nga eksporti, një suficit i llogarisë rrjedhëse, kushte të ngjashme të tregtisë, demografi të tmerrshme dhe, pas viteve të kreditimit të pakujdesshëm, banka si mumje. Për më tepër, ata janë gjithashtu të ngjashëm në përbërjen e detyrimeve të tyre financiare, që përfshijnë borxhin privat relativisht të ulët dhe borxhin publik shumë të lartë.

Sikur qeveria e Japonisë të përballej me llojin e kufizimeve të vendosura ndaj Italisë nga traktatet e BE dhe rregullat fiskale dhe monetare të eurozonës, shoqëria japoneze tani do të ishte në trazirë.

Një krahasim brenda Evropës hedh dritë mbi debatin mes Italisë dhe eurozonës. Spanja dhe Italia kanë raporte pothuajse identike të borxhit ndaj PBB-së (respektivisht 298.3% dhe 301%). Pra, përse të gjithë flasin për borxhin e Italisë dhe jo për Spanjën? Përgjigjja është se 67% e borxhit të Spanjës është privat, ndërsa 64% e borxhit italian është publik.

Foto e marrë nga Ansa

Mbrojtësit e eurozonës do të thonë se është e drejtë që vendet të penalizohen për lejimin e një përqindjeje të lartë të borxhit publik. Gatishmëria e agjencive të vlerësimit të kredive për të ulur lidhjet e çdo qeverie që sfidon mençurinë konvencionale përforcon supozimin neoliberal që borxhi privat është, sipas definicionit, më pak problematik se sa borxhi publik.

Në eurozonë, BQE ka shumë më shumë mundësi për të rifinancuar borxhin privat të theksuar sesa borxhin publik. Por kjo është një zgjedhje politike, jo një realitet ekonomik. Dhe kjo zgjedhje tani po i dëmton ata.

Yanis Varoufakis, një ish-ministër i financave i Greqisë, është Profesor i Ekonomisë në Universitetin e Athinës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”

Nga New York Times

A po gabon BE me Italinë?