MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Muret kufitare nuk shërbejnë për asgjë…

07.03.2019 - 17:05

Shkolla ime sovjetike ndërtoi një gardh rreth oborrit të saj. Çdo javë, fëmijët që vonoheshin e  dëshironin të hynin në oborr, bënin një vrimë në gardh. Çdo fundjavë, administrata e rregullonte atë. Por vrima rishfaqej përsëri. Do të doja që Presidenti i SHBA, Donald Trump, ndërtuesi i gardhit të Perëndimit, të kishte shkuar në shkollën time.

Bashkimi Sovjetik ishte vendi i gardheve, pengesave dhe mureve. Çdo gjë ishte e ndaluar, e mbyllur dhe e ruajtur. Shenjat paralajmëruese ishin: “Mos hyni: Vdekje!” “Të huajt janë të ndaluar”. “Kufiri është i mbyllur”.

Barrierat nuk i ndalonin njerëzit të shpërfillnin paralajmërimet. Madje i komplikonin më shumë gjërat. Për të vjedhur tulla dhe kabllo nga vendet e ndërtimit, qytetarët hiqnin dërrasat nga gardhet prej druri. Materialet e ndërtimit mungonin dhe njerëzit kishin nevojë për to, dhe jo të gjithë mund të paguanin çmimet e tregut të zi.

Fermat kolektive u rrethuan gjithashtu, për të parandaluar qytetarët e uritur që të vidhnin fruta, perime dhe kokrra. Në vitin 1932, gjatë zisë së Ukrainës, Joseph Stalin, paraqiti një ligj që e bëri marrjen e një grusht gruri nga një kolkoz një krim të dënueshëm.

Spitalet sovjetike ishin të ngjashme me muret. Vizita e një pacienti ishte një makth: kishte shumë radhë, orët e vizitës ishin të pakta dhe shumë dhoma ishin të ndaluara sepse stafi i spitalit besonte se të gjithë të huajt kishin bollëk të baktereve. Megjithatë, normat e infektimit dhe vdekshmërisë në Bashkimin Sovjetik ishin jashtëzakonisht të larta.

Në vitet 1990, rusët filluan të instalonin dyer metali në apartamentet e tyre për të mbrojtur veten nga shpërthimet. Nuk pati efekt sepse hajdutët filluan të shfaqen me hapëse metalike.

Kampet verore për fëmijët ishin gjithmonë të rrethuara, duke përfshirë pikat e kontrollit, portat e mbyllura dhe rojet, dhe vëzhgime u vendosën në hyrje të plazheve dhe zonave të tjera të prirura për hyrje të paautorizuar. Largimi nga kampi ishte rreptësisht i ndaluar. Megjithatë fëmijët e bënin, disa nga guximi, disa nga mosbesimi, etj. Çdo vit, të paktën një i arratisur mbytej, një tjetër do të humbiste në pyjet përreth ose do të kapej duke shkuar në shtëpi në një tren pa biletë.

Dështimi i Bashkimit Sovjetik ishte, sigurisht, detyra më e vështirë e të gjithëve. Në vitin 1961, ylli i Baletit Kirov, Rudolf Nureyev, u arratis nga truprojat e tij të KGB-së dhe kaloi kufirin në aeroportin Le Bourget të Parisit, duke siguruar kështu mundësinë për të qenë ajo që dëshironte të ishte.

Të tjerë, jo aq të suksesshëm, përfunduan të kapur apo të burgosur. Dhe madje edhe ata që nuk e thyenin ligjin vuajtën të gjithë.

Në fund, asnjë mur, gardhi, apo perde hekuri apo çeliku, nuk mund t’i ndalojë njerëzit të luftojnë për mbijetesë. Por këto barriera mund të kthejnë një shtet në një vend të burgosurish dhe rojesh, në një zonë gjigante të rrethuar ku çdo gjë helmohet dhe ngadalë përmbyset. Ky ishte fati i Bashkimit Sovjetik. Nëse Trumpvazhdon këtë rrugë, ky mund të jetë edhe fati I Amerikës.

Anastasia Edel është autori i librit “Sheshi i Putinit: Perandoria, Revolucioni dhe Cari i Ri”.