MENU
klinika

Nga Washington Post

Trump dhe “gjuetia e shtrigave”

19.03.2019 - 16:58

Të hënën në mëngjes, ai e përdori termin për herë të 261 si president (sipas bazës së të dhënave Factba.se), këtë herë duke thënë: “50% e amerikanëve pranojnë se hetimi i Robert Mueller është një gjueti shtrigash”.

Në një fundjavë gjithë zemërim drejtuar në senatorit të ndjerë John McCain, “Saturday Night Live”, Fox News dhe shumë të tjerë, Trump përsëri termin që duket se e ka shumë qejf.

Vetëm për shkak se Trump thotë diçka, nuk do të thotë automatikisht se është e gabuar. Trajtimi i Trump nga këshilltari i posaçëm Robert S. Mueller III dhe hetuesit e tjerë kanë karakteristikat e një gjueti magjistare. Kjo është për shkak se Trump ka karakteristikat e një magjistari.

Kështu thotë Thomas J. Rushford, profesor i historisë në Northern Virginia Community College. Në një kuptim antropologjik, Trump është me të vërtetë një figurë magjistare.

Por gjuetitë e shtrigave nuk ishin të gjitha të këqija, dhe objektivat e tyre nuk ishin gjithmonë të pafajshme.

Në vitet 1530 deri në vitet 1690, ekzistenca e magjisë dhe magjia ishte e pranuar në mënyrë universale, siç pranohet ekzistenca e energjisë elektrike është sot. Megjithëse në mënyrë tipike ilegale, praktika përgjithësisht tolerohej derisa ndodhi diçka e vërtetë e keqe, lopët sëmureshin, foshnjat vdiqnin, burrat çalonin etj. Kur ndodhi kjo, autoritetet (ata nuk e dinin kuptimin tonë modern të sëmundjes) e prishën magjinë e keqe.

Po kështu, ligjet dhe normat e sotme thonë se sjellje të caktuara, mashtrimi me taksat, pikëpamjet raciste, janë të këqija, edhe nëse ato janë mjaft të zakonshme dhe shpesh injorohen. Por, kur, për shembull, presidenti shkel normat shoqërore në një mënyrë ekstreme, duke sulmuar pakicat, duke rritur pasurinë e tij me para të huaja, kultura nuk e toleron magjinë e tij të keqe.

“Nëse dikush ishte me të vërtetë një figurë magjistare, tha Rushford, ai përfundimisht do ta kishte kaluar kufirin e normales. Trumpsillet po njësoj. “Standardet e dyshimta ligjore dhe etike të Trump-it nuk kishin rëndësi sa kur ai ishte në sektorin privat. Por njerëzit janë të alarmuar tani që ai është duke përdorur ato standarde për të drejtuar vendin.

Kjo mbrojtje e gjuetisë së shtrigave nuk është për të justifikuar rrëfimet dhe ekzekutimet e torturave të njerëzve të pafajshëm. “Nëse njerëzit e pranonin atë kulturë sipas kushteve të veta, magjistarët kishin çdo të drejtë të ndëshkonin njerëzit që shkelin ligjin”, argumenton Rushford.” Këtu është një person që besojmë se i ka shkelur konventat etike dhe morale të shoqërisë sonë “.

Ashtu si evropianët kishin ligje kundër magjisë disa 450 vjet më parë, Shtetet e Bashkuara sot kanë ligje rreth mashtrimit të taksave. Pesë ish-këshilltarë të Trump kanë pranuar se i kanë shkelur këto ligje dhe një i gjashtë është akuzuar.

Marrëdhëniet e dyshimta të biznesit që Trump ka zhvilluar për vite me radhë dhe vazhdon të kryejë në Shtëpinë e Bardhë janë një formë e shekullit të 21 të magjisë së keqe. Dhe ju nuk mund të ankoheni vazhdimisht për një gjueti shtrigash, nëse e pranoni atë…