MENU
klinika

Zgjedhjet presidenciale

Ukraina i tha ‘Jo’ nacionalizmit…

24.04.2019 - 16:14

Ky është një nga mësimet që politikëbërësit perëndimorë mund të mësojnë nga disfata shkatërrimtare e Poroshenkos.

Petro Poroshenko humbi zgjedhjet presidenciale të Ukrainës me një diferencë më të madhe se çdo kandidat në historinë e Ukrainës. Ai fitoi në vetëm një rajon të vendit. Kundërshtari i tij, një komedian pa përvojë politike, mori më shumë vota se çdo kandidat në historinë ukrainase. Pse, pas pesë vitesh ndodhi kjo?

Përgjigjja qëndron në politikat anti-ruse që ai dhe parlamenti ukrainas kanë ndjekur këto pesë vitet e fundit. Këto përfshijnë kufizime në përdorimin e gjuhës ruse, në udhëtimin në Rusi, në tregtinë me Rusinë, në çdo kontakt social me rusët, madje edhe ata që kundërshtojnë qartë Putin dhe mbështesin Ukrainën.

Se do të kishte një shpërthim politik për këtë, ishte krejtësisht e parashikueshme, duke pasur parasysh se banorët e qytetit në Ukrainë më shpesh flasin rusisht dhe gjysma e vendit ka të afërm përtej kufirit.

Poroshenko ka ndjekur një ideologji nacionaliste, duke shfuqizuar të drejtat e rajoneve për të përdorur ndonjë gjuhë tjetër përveç asaj të ukrainës, dhe duke zbatuar një politikë më shumë besnike dhe nacionaliste.

Rezultati, parashikueshëm, ka qenë një rritje e ngadaltë por e vazhdueshme e pakënaqësisë së njerëzve.

Natyrisht, kolapsi ekonomik i vendit, shkurtimet në shërbimet sociale, etj, të gjitha kontribuan në papëlqyeshmërinë e Poroshenkos, por ato nuk ishin faktorët vendimtarë. Duke pasur parasysh vetëm dy opsione nga presidenti i tyre, populli ukrainas bëri zgjedhjen e tij.

Çfarë mësimesh mund të nxjerrin politikëbërësit perëndimorë nga disfata e Poroshenkos? Së pari, që simpatitë popullore për Rusinë mes ukrainasve nuk ka gjasa të ulen tani afër.

Së dyti, strategjia e Perëndimit për mbështetjen e një rajoni ose fraksioni në përpjekjen e saj për të kapur dhe riformuar drejtimin e të gjithë kombit, nuk ka qenë më i suksesshëm në Ukrainë sesa në Siri, Irak apo Afganistan.

Për të qenë të sinqertë, Zelensky nuk është kukulla e Putinit. Për pjesën tjetër të vitit 2019 ai do të detyrohet të punojë me një parlament ukrainas, përbërja nacionaliste e të cilit nuk ka ndryshuar.

Si president i zgjedhur, Zelensky po përballet me sfidën e tij të parë politike.

Prandaj, detyra kryesore e Zelesnkit është të kuptojë se si të mos bëhet si Poroshenko, i cili humbi mbështetjen e gjysmës së vendit, ose si Janukoviç, i cili humbi mbështetjen e gjysmës tjetër. Nëse ai mund ta arrijë këtë, atëherë ai me të vërtetë do të bëhet shpëtimtar i Ukrainës.

Nicolai N. Petro është Profesor i Politikës dhe Silvia-Chandley Profesoreshë e Studimeve të Paqes dhe Mosveprimit në Universitetin e Rhode Island. Ajo shkruan shpesh për Rusinë dhe Ukrainën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN