MENU
klinika

Washington Post

Pse të gjithë heshtin për kampet kineze të përqendrimit?

21.07.2019 - 15:31

Në një sesion të Këshillit të të Drejtave të Njeriut të OKB këtë muaj, 22 ambasadorë kryesisht perëndimorë u bashkuan në një letër duke shprehur shqetësim rreth arrestimeve masive të Kinës në rajonin Xinjiang.

Ishte një përpjekje e dobët ndërkombëtare për t’iu përgjigjur fushatës së Pekinit për genocidin kulturor kundër grupit etnik të ujgurëve dhe pakicave të tjera muslimane.

Katër ditë më vonë, në një letër të nënshkruar nga 37 ambasadorë pohuan se “të drejtat themelore të njeriut të njerëzve të të gjitha grupet etnike janë të mbrojtura.

Kjo tregon se regjimi kinez i Xi Jinping po realizon ambiciet e tij globale: një botë ku shumica e shteteve i nënshtrohen diktateve të Pekinit dhe miratojnë krimet e saj.

Sipas vlerësimeve, më shumë se 1 milion ujgur dhe muslimanë të tjerë turq po mbahen në kampet e përqendrimit ku ata detyrohen të mësojnë gjuhën kineze dhe të braktisin gjuhët e tyre dhe praktikat fetare. Fëmijët e të burgosurve janë dërguar në kampe të ndara për t’u indoktrinuar.

Që kombet muslimane do ta falin këtë rekord është dëshmi e aftësisë së Pekinit për të ndikuar në fuqinë e saj ekonomike në rritje. Disa prej atyre që nënshkruan, përfshirë Pakistanin dhe Taxhikistanin, përfitojnë nga miliarda dollarë në investimet kineze nëpërmjet projektit të infrastrukturës “Rruga e re e mëndafshtë”. Të tjerët shpresojnë.

Disa vende të rëndësishme muslimane i rezistuan lobimit të Kinës dhe nuk e nënshkruan letrën, përfshirë Indonezinë, Turqinë dhe Malajzinë. Ndoshta ata do të tregonin më shumë vendosmëri nëse Shtetet e Bashkuara ishin më të ashpra në denoncimin e gjenocidit.

Të enjten, Sekretari i Shtetit Mike Pompeo, e quajti trajtimin e ujgurëve “njollën e shekullit”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kundërterrorizëm apo represion?

Brenda kampeve të internimit në Kinë…

Nga Project Syndicate

Ku ngjasojnë Kina dhe SHBA?