MENU
klinika

Gabmet e organizatës

‘Fajin’ për tensionet Qipro-Turqi e ka BE

04.08.2019 - 17:37

Në vend që të marrë rolin e ndërmjetësuesit të drejtë, Brukseli ka thyer rregullat e veta për të pranuar Republikën e Qipros në BE dhe tani është shtuar tensionet me Turqinë për burimet natyrore.

Mosmarrëveshjet për eksplorimin e burimeve të hidrokarbureve kanë rritur tensionet në Mesdheun Lindor.

Bashkimi Europian ka përgjegjësitë e tij në ndezjen e një konflikti të tillë. Në fakt, Brukseli jo vetëm që nuk arriti të luante rolin e tij si një ndërmjetës i drejtë midis komuniteteve turke dhe greke në zgjidhjen e problemit të Qipros në 2004, por të gjitha veprimet e tij në lidhje me këtë çështje paraqesin një shembull se si të mos trajtohet një proces paqeje.

Vendimi i BE për të pranuar Qipron Greke në BE pa një zgjidhje politike me palën turke jo vetëm që ka shkelur ligjin ndërkombëtar, por gjithashtu ka çuar në mohimin e të drejtave të patjetërsueshme të turqve qipriotë mbi ishullin dhe burimet e tij.

Prandaj, rajoni po paguan çmimin sot për pasojat e vendimit të BE për të pranuar administratën greke qipriote si një shtet anëtar pa zgjidhjen e problemit politik në Qipro, siç përcaktohet nga rregulloret e veta të BE-së.

BE nuk arriti të ndërmarrë masa korrigjuese, nisur nga detyrimet e saj etike, morale dhe politike.

Qëndrimi i fundit i Brukselit për aktivitetet e shpimit të Turqisë në Mesdheun Lindor, në të cilin i konsideroi ato të paligjshme dhe një shkelje të sovranitetit të Republikës së Qipros, zbulon se Unioni vazhdon të ecë në rrugën e shkatërrimit në këtë rajon.

Duke vendosur të vendosë sanksione ndaj Turqisë, BE tregoi se ,politikat e saj mund të ndezin situatën në një rajon tashmë të paqëndrueshëm.

Duke reflektuar përsëri gabimet e kaluara të BE-së, ata kanë çuar në të paktën dy probleme të mëdha.

Vendosja e sanksioneve ndaj Turqisë për veprimtaritë e saj të ligjshme të shpimit përfaqëson një trajtim tjetër të njëanshëm dhe të padrejtë të BE ndaj Turqisë dhe TRNC.

Edhe pse sanksionet e fundit të BE-së nuk kanë një ndikim të konsiderueshëm në Turqi dhe duken mjaft simbolike, kjo tregon se si është njëanshme e BE-së, dhe si këto sanksione janë të motivuara politikisht.

BE duhet të dëgjojë thirrjet e shumta të Turqisë dhe TRNC për dialog dhe bashkëpunim mbi burimet natyrore. Kjo e fundit paraqet një mundësi të artë për zgjidhjen e çështjes së Qipros dhe duhet të përdoret për zgjidhjen e problemit.

Gabimet e kaluara të BE-së tashmë kanë krijuar një mjedis të paqëndrueshëm dhe të rrezikshëm për Mesdheun Lindor.

Është koha që BE të rishqyrtojë politikat e saj në këtë kontekst dhe të luajë një rol pozitiv për paqen, stabilitetin dhe prosperitetin e të gjithë rajonit.

TRT world