MENU
klinika

Në pritje të samitit në Francë

G7, pse Kina nuk është anëtare dhe pse Rusia u largua?

24.08.2019 - 12:42

Grupi i kombeve G7 po mblidhen në qytetin turistik francez të Biarritz për atë që do të jetë samiti i 45-të i saj. Por, çfarë është G7, cilët janë anëtarët dhe çfarë bën ky grup?

Çfarë është G7?

G7 (ose Grupi i Shtatë) është një organizatë e përbërë nga shtatë ekonomitë e ashtuquajtura më të mëdha në botë: Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara. Grupi e konsideron veten si “një bashkësi vlerash”, me lirinë dhe të drejtat e njeriut, demokracinë dhe sundimin e ligjit, dhe prosperitetin dhe zhvillimin e qëndrueshëm si parimet e tij kryesore.

Çfarë bën?

Grupi fillestar i gjashtë kombeve u takua në 1975 “për të shkëmbyer ide mbi zgjidhje të mundshme” për një krizë globale ekonomike. Kanadaja u bashkua vitin tjetër.

Ministrat dhe shërbyesit civilë nga vendet e G7 takohen gjatë gjithë vitit për të diskutuar çështje me interes të ndërsjellë. Çdo vend anëtar merr përsipër presidencën e G7 për një vit me rotacion dhe pret mbledhjen vjetore të samitit.

Politika e energjisë, ndryshimi i klimës, HIV / Aids dhe siguria globale janë vetëm disa nga temat e diskutuara në samitet e kaluara. Në fund të samitit lëshohet një komunikatë, ku përshkruhen ato që janë rënë dakord.

Të pranishmit përfshijnë krerët e qeverive të kombeve të G7 plus presidentin e Komisionit Evropian (aktualisht Jean-Claude Juncker, i cili do të humbasë samitin e Biarritz për shkak të një operacioni) dhe presidentin e Këshillit Evropian, aktualisht Donald Tusk.

Tradicionalisht, përfaqësues të kombeve të tjera dhe organizatave ndërkombëtare janë gjithashtu të ftuar të marrin pjesë. Fokusi i samitit të Biarritz është “lufta kundër pabarazisë”.

A është G7 efektive?

G7 tregon një numër suksesesh, duke përfshirë ndihmën për krijimin e një fondi global për të luftuar Aids, TB dhe malarinë, për të cilën thotë se ka shpëtuar 27 milion jetë nga viti 2002. Gjithashtu pretendohet të ketë qenë një forcë lëvizëse për zbatimin e marrëveshjes së klimës në Paris 2016, megjithëse Shtetet e Bashkuara kanë dhënë njoftimin se do të tërhiqen nga ajo.

Pse Kina nuk është anëtare?

Pavarësisht se ka popullsinë më të madhe në botë dhe ekonominë e dytë më të madhe, niveli relativisht i ulët i pasurisë në Kinë për kokë do të thotë që nuk konsiderohet të jetë një ekonomi e përparuar në mënyrën se si janë anëtarët e G7.

Ishte dikur e përfshirë Rusia?

Rusia u bashkua me grupin, i cili më pas u bë i njohur si G8, në 1998, por u largua në vitin 2014 pasi aneksoi Krimenë nga Ukraina. Presidenti amerikan Donald Trump beson se vendi duhet të ripranohet “sepse ne duhet të kemi Rusinë në tryezën e bisedimeve”.

Me çfarë sfidash përballet G7?

Brenda G7 ka pasur një mori mosmarrëveshjesh, së fundmi kur Presidenti Trump u përplas me anëtarët e tjerë për taksat mbi importet dhe veprimet për ndryshimin e klimës në samitin e vitit të kaluar në Kanada.

Organizata është kritikuar gjithashtu për mos pasqyrimin e gjendjes aktuale të politikës globale apo ekonomisë. Nuk ka anëtarë të G7 nga Afrika, Amerika Latine apo hemisfera jugore.

Dhe ajo përballet me një sfidë nga ekonomitë në zhvillim të shpejtë, si India dhe Brazili që, megjithëse të përfaqësuar në grupin e ekonomive G20, nuk janë anëtarë të G7. Pretendohet nga disa ekonomistë globalë që këto ekonomi do të tejkalojnë disa nga vendet e G7 deri në vitin 2050.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shansi i kryeministrit britanik

Samiti i G7, një moment kyç për Boris Johnson