MENU
klinika

Ja cilët janë shkaktarët kryesor

Pse sot ka kaq shumë divorce?

22.08.2019 - 19:51

Sot, divorci është një normë sociale dhe sasia e njerëzve që janë të gatshëm për të shpëtuar martesën e tyre zvogëlohet çdo vit.

Sipas studimeve të sociologëve, shkalla e divorcit po rritet në të gjithë botën. Shkencëtarët kanë analizuar mbi 40 vjet të dhëna në 84 vende dhe kanë konkluduar se numri i çifteve të divorcuara është dyfishuar.

Mesatarisht, një martesë moderne zgjat 7-10 vjet, në varësi të vendit. Sipas studimeve, arsyet kryesore që çojnë çiftet drejt divorcit janë të njëjta. Njerëzit zakonisht shpërthejnë për shkak të pabesisë, problemeve financiare, egoizmit ose mungesës së mirëkuptimit midis bashkëshortëve.

Nga studimet, sot, gratë vendosin të divorcohen më shpesh sesa burrat. Psikologët thonë se janë më emocionues, kështu që i trajtojnë çështjet më seriozisht dhe janë të prirur të analizojnë ato që po ndodhin në familjet e tyre. Meqenëse të drejtat e grave janë më të sigurta tani, ato janë të lira të zgjedhin fatin e tyre. Më poshtë, ne do të përpiqemi të kuptojmë se çfarë mund të çojë në një divorc në shekullin XXI.

Ne mund të mbijetojmë më vete sot

Arsyet ekonomike kanë një ndikim të madh në familje. Sot, kur bota ka hyrë në epokën e shoqërisë post-industriale, qenia njerëzore ka fituar një aftësi për të jetuar vetëm në rehati. Në të kaluarën, njerëzve u duhej një familje për të mbijetuar. Një person që jeton në epokën para-industriale apo edhe në atë industriale nuk mund të kujdeset siç duhet për veten e tyre nëse të gjithë ishin vetëm. Sot, njerëzit nuk kanë nevojë për ndihmën e njëri-tjetrit: të dy, si burrat dhe gratë janë në gjendje të fitojnë para.

Kështu që njerëzit nuk përpiqen të shpëtojnë martesën e tyre vetëm për të shmangur problemet e mundshme financiare që shoqërojnë një divorc. Nëse një grua nuk punon, ajo nuk ka frikë të mbetet vetëm pa paratë e burrit të saj.

 

Jetëgjatësia e lartë dhe monogamia

kolana e librave

Në shoqëri, ka ende një rregull që një familje është gjë që zgjat përgjithmonë. Por, jetëgjatësia mesatare po rritet në krahasim me shekullin e 20-të, dhe ky fakt ka një ndikim në një marrëdhënie familjare. Le të imagjinojmë 2 njerëz mesatarë që duan të martohen.

Për shembull, një e fejuar është 25-28 vjet, i fejuari i saj është 28-32. Është e vështirë të besosh se ata do të jetojnë së bashku për 40-45 vjet sepse gjithçka mund të ndryshojë. Njerëzit gjejnë qëllime të ndryshme dhe është e pamundur të parashikosh se çfarë do të bëjnë në 20-30 vjet. Kështu që një marrëdhënie moderne duket kështu: njerëzit martohen, kanë fëmijë, i çojnë deri në një moshë të caktuar dhe shkurorëzohen.

Ne jemi bërë më të kërkuar

Ne jemi bërë më kritikë ndaj partnerëve tanë dhe marrëdhënieve tona. Ka disa arsye për këtë. Së pari, pasi nuk kemi nevojë për një marrëdhënie tani për të mbijetuar, tani thjesht duam të bëhemi më të mirë me të dashurin tonë nga ana jonë. Një status social dhe ambiciet e bashkëshortit tanë kanë rëndësi gjithashtu.

Nëse nuk shohim zhvillim të ndërsjellë në familje dhe e kuptojmë se nuk frymëzojmë më njëri-tjetrin, do të divorcohemi dhe kërkojmë një person më frymëzues. Së dyti, mënyra e jetesës sonë ka ndryshuar gjithashtu dhe ka një ndikim të madh në strukturën e familjes. Në botën moderne, ne nuk jemi në gjendje të kalojmë më shumë kohë së bashku pasi kushtet e punës dhe orari i punës kanë ndryshuar.

Shkencëtarja ruse Ekaterina Shulman mendon se njerëzit nga shekulli XX e shihnin njëri-tjetrin më rrallë se njerëzit nga shekulli i 21-të. Njerëzit shkonin për të punuar në mëngjes herët dhe ktheheshin natën vonë, dhe gratë gjithashtu ishin përgjegjëse për të gjitha detyrat shtëpiake dhe çiftet nuk komunikonin shumë.

Sigurisht, kjo mënyrë jetese është ende e zakonshme, por sot, veçanërisht në qytetet e mëdha, shumë njerëz preferojnë punë të largët ose pjesërisht të largët, ata fillojnë biznesin e tyre të vogël dhe thërrasin një shërbim pastrimi për të pastruar shtëpinë. Pra, është me të vërtetë e rëndësishme për ne të jetojmë me një person që ndan të njëjtat pikëpamje dhe interesa si ne. Vlera e lidhjeve familjare, si dhe kërkesat për to, po rriten.

Burimi: Bright Side