MENU
klinika

Përgatitjet paraprake

BE 780 milionë euro gati për Brexit pa marrëveshje

05.09.2019 - 09:55

Komisioni Evropian ka propozuar të zgjerojë fondet e tij për të siguruar mbështetje financiare për ata individë dhe shtetet anëtare më të prekura nga Brexit pa marrëveshje, sipas një deklarate të mërkurën.

Shtrirja e Fondit të Solidaritetit të Bashkimit Evropian do të shtrihet kështu për të mbuluar barrën e rëndësishme financiare që largimi i Britanisë pa një marrëveshje mund të përfaqësojë për shtetet anëtare, në kushte të caktuara, raporton Belga.

Një tjetër rezervë, Fondi Evropian i Rregullimit të Globalizimit, do të shërbejë gjithashtu për të mbështetur punëtorët e vetëpunësuar dhe punëtorët që do të mbeten pa punë si rezultat i largimit pa marrëveshje.

Parlamenti dhe Këshilli nuk kanë vendosur ende për këto ndryshime, të cilat plotësojnë 19 propozimet legjislative, 63 aktet jo-legjislative dhe 100 komunikimet e Komisionit për përgatitjen e Brexit.

Shuma totale e disponueshme përmes këtyre dy masave mund të arrijë deri në 780 milion € në vitin 2020, sipas një zyrtari evropian.

Si një fqinj i Mbretërisë së Bashkuar, Belgjika është një nga vendet e BE-së që do të preket më shumë ekonomikisht nga një largim nga Mbretëria e Bashkuar pa një marrëveshje të negociuar, dhe për këtë arsye ka shumë të ngjarë të kërkojë ndihmë nga këto fonde.

Për një mbështetje më të menjëhershme, për shembull, për ndërmarrjet më të vogla me ekspozim të lartë në Mbretërinë e Bashkuar, Shtetet Anëtare kanë mundësinë të aktivizojnë rregulla më fleksibël të ndihmës shtetërore të BE-së.

“Koha e shkurtër që mbetet dhe situata politike në Mbretërinë e Bashkuar ka rritur rrezikun që Mbretëria e Bashkuar të tërhiqet (nga 31 tetori) pa një marrëveshje,” tha ekzekutivi i BE.

Prandaj, ajo u bën thirrje bizneseve dhe qytetarëve të BE-së që “të vazhdojnë të përgatiten për të gjitha rezultatet e mundshme.

The Brussels Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”

Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?