MENU
klinika

Nga Washington Times

Është koha të kujtojmë ‘lavdinë’ e dikurshme të NATO-s

17.09.2019 - 16:34

Kritikat e Trump ndaj Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dhe insistimi i tij që aleatët “paguajnë pjesën e tyre”, kanë qenë shpesh titujt kryesorë në media.

Ajo që është harruar është se zhgënjimi amerikan me ndarjen e barrës brenda aleancës është një çështje e gjatë. Të dy administratat republikane dhe ato demokratike gjatë shtatë dekadave të fundit i kanë bërë jehonë kësaj ankese.

Në fakt, insistimi i administratës Trump që aleatët të përmbushin angazhimet e tyre mund të merret si një sinjal që ai e vlerëson organizatën. Trump dëshiron që ajo të mbetet e dobishme dhe e rëndësishme në një peizazh kompleks të sigurisë ndërkombëtare.

Kjo pasqyron që bashkëpunimi ndërkombëtar dhe veprimi shumëkombësh kërkojnë përpjekje nga ana e anëtarëve dhe kontribuesve. Në thelb, çdo aleat, çdo gjeneratë dhe çdo administratë  nuk mund të mbështetet mbi sukseset e mëparshme, sepse mjedisi global i sigurisë dhe kushtet politike dhe ekonomike po ndryshojnë vazhdimisht. Kur një aleancë e sigurisë bëhet statike, ajo vdes.

Sidoqoftë, “multinacionaliteti” është i vështirë, veçanërisht në fushën e operacioneve ushtarake, sepse përfshin gjuhë të ndryshme, kultura strategjike, llojet e pajisjeve ushtarake dhe procedurat e funksionimit..

Një nga librat e mi tregon historinë e përpjekjeve të vështira dhe ambicioze të aleancës në Afganistan. Ai identifikon sfidat vendase dhe ndërkombëtare me të cilat përballen aleatët dhe partnerët, dhe më pas ofron një pamje të nivelit operacional të një konflikti që përfshinte mbështetje për paqen dhe operacione humanitare, si dhe kundër-terrorizëm, kundër-rebelim dhe trajnime.

Aftësia e aleancës së sigurisë së NATO-s për të gjeneruar një ekip të tillë koheziv nga një grup i tillë i ndryshëm aleatësh dhe partnerësh në Afganistan duhet të mbahet në mend pasi udhëheqësit politikë kombëtarë pyesin vazhdimisht nëse ia vlen që çdo anëtar të paguajë pjesën e tij të shpenzimeve.

Deborah Hanagan, një kolonele në pension e Ushtrisë së SHBA-së, është autori i “NATO in the Crucible” (Hoover Institution Press).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Krijimi, zgjerimi, kërcënimet

70-vjetori i NATO-s dhe sfidat e aleancës

Ursula von der Leyen/ New York Times

Asnjë aleancë nuk mund ta zëvendësojë NATO-n…