MENU
klinika

Nga The Independet

Salvini, ‘bishë e plagosur’ që kërkon hakmarrje

18.09.2019 - 14:00

Kur u krijua një koalicion i ri kohët e fundit në Itali, pasoi një krizë politike. Rezultati befasues ishte largimi i ministrit (tani ish) të brendshëm dhe zëvendëskryeministrit Matteo Salvini.

Ai e kaloi këtë fundjavë duke mbledhur forcat e tij për betejat që do të vijnë.

Italia tani ka një koalicion të ri, duke përfshirë Partinë Demokratike të qendrës së majtë të moderuar, dhe ka zëvendësuar kabinetin më ksenofobik të parë në gadishull që diktatura fashiste në 1938.

Vendi aktualisht po rindërton marrëdhëniet e tij tradicionale shumë pozitive, por sfiduese me Bashkimin Evropian.

Salvini ende ka vëmendje me propagandën e tij demagogjike, euroskepticizmin dhe politikën anti-emigruese. Dhe mediat vazhdojnë të luajnë një rol të madh në popullarizimin e ekstremit të djathtë dhe politikës etno-nacionaliste në opinionin publik.

Ky tension midis asaj që po ndodh dhe se si njerëzit dëshirojnë të paraqitet Italia po ndihmon për të ushqyer strategjinë dhe ideologjinë e Lidhjes së Salvinit. Në mbledhjen vjetore të partisë në Pontida në 15 shtator, aktivistët abuzuan me Gad Lerner, një gazetar të famshëm italian, duke e quajtur atë një “Hebre” dhe duke i thënë atij se ai nuk ishte “Italian”.

Është e qartë se lojtari kryesor në politikën italiane së fundminuk do të qëndrojë në një cep duarkryq.

Administratorët e Lidhjes Lokale ka të ngjarë të inkurajohen të sulmojnë ose kundërshtojnë fuqinë e shtetit, veçanërisht për çështjet e imigracionit.

Ashtu si me shumë fizione klerike të së kaluarës, ata do të bëjnë sikur të veprojnë si mbrojtës të krishterimit dhe vlerave të tij (morale).

Një demonstratë kombëtare është planifikuar për 19 tetor dhe grupet neo-fashiste ka të ngjarë të bashkohen.

Kjo është një bishë e plagosur, duke kërkuar hakmarrje. Dhe me ndikimin e venitur të Silvio Berlusconit, krijimi i një blloku të djathtë të drejtuar nga Lidhja duket se do të jetë një nga ngjarjet më shqetësuese politike të kësaj epoke.

Andrea Mammone është një historiane e Evropës Moderne në Royal Holloway, Universiteti i Londrës. Ajo është një eksperte për ekstremin e djathtë, nacionalizmin dhe politikën evropiane.