MENU
klinika

Nga New York Times

Si mbijetoi kaq gjatë komunizmi në Kinë?

29.09.2019 - 15:10

Kur Mao Zedong shkoi në Sheshin Tiananmen, më 1 Tetor 1949, dhe shpalli themelimin e Republikës Popullore të Kinës, shumë patriotë u gëzuan.

Një numër i madh kinez që nuk ishin komunistë ishin akoma të lumtur që pas viteve të poshtërimit nga fuqitë e huaja, një pushtimi të egër japonez dhe një luftë të përgjakshme civile, Kina tani u bashkua më në fund.

Për herë të parë në afro një shekull, kinezët kishin rifituar dinjitetin e tyre. Mao u vlerësua gjerësisht për këtë.

Shumë patriotë kinezë një ditë do të pendoheshin për entuziazmin e tyre. Mao jo vetëm që sulmoi ata që ai i quajti “armiq të klasës”, por ai gjithashtu nxiti një dhunë më të madhe ndaj popullit kinez sesa japonez. Revolucioni Kulturor, gjatë të cilit besohet se deri në dy milion njerëz u vranë, ishte vetëm i fundit nga spastrimet e tij të mëdha.

E megjithatë, aftësia e Maos për të unifikuar vendin dhe rikthimin e krenarisë kombëtare është ende një arsye që shumë njerëz në Kinë respektojnë trashëgiminë e tij, dhe që Partia Komuniste Kineze (C.C.P.)  justifikon monopolin e saj të vazhdueshëm mbi pushtetin.

Sidoqoftë ka arsye të tjera CCP është ende në pushtet në Kinë, edhe pasi sundimi komunist është rrëzuar pothuajse kudo tjetër.

Partia është përshtatur jashtëzakonisht mirë me kapitalizmin. Duke parë atë që ndodhi me Bashkimin Sovjetik pas reformave demokratike të Mikhail Gorbachev, pushtetarët e Kinës nuk pranuan të ndiqnin shembullin e tij.

Por ekziston një arsye më e thellë historike për suksesin e sundimit të Partisë Komuniste në Kinë. Fuqia perandorake në Kinë gjithmonë mbështetej nga një dogmë kuazi-fetare. Perandorët kinezë, duke vepruar si ndërmjetës midis qiellit dhe tokës, u trajtuan si figura gjysmë hyjnore,. Konfucianizmi, fillimisht një moral, si dhe një filozofi politike, u bë një ideologji e imponuar për të ngjallur bindje te autoriteti.

Kjo mund të mos ketë qenë ajo që fillimisht kishte synuar Confucius, ose pasuesi i tij Mencius. Ata ishin më të interesuar për kultivimin e virtytit dhe respektimin e duhur të rregullave etike: Konfucianizmi antik është një lloj planifikimi për rendin harmonik shoqëror. Dhe protestat e fundit në Hong Kong, si dhe demokracia në Tajvan, tregojnë se shumë kinezë kundërshtojnë në mënyrë aktive autoritarizmin, veçanërisht në vendet ku kultura tradicionale kineze në përgjithësi është ruajtur më mirë sesa në kontinent.

Edhe pas themelimit të Republikës së Popullit në 1949, ndarja e kishës dhe shtetit nuk ndodhi. Mao sillej si një perandor hyjnor, mendimet e të cilit duhej të mësoheshin dhe të nderoheshin si një tekst klasik konfucian.

Pasi Mao vdiq dhe veçanërisht pas reformave kapitaliste të Deng, Maoizmi dhe Marksizmi filluan të humbnin fuqinë e tyre.

Sot arsyeja pse qeveria përpiqet kaq shumë për të shtypur organizatat fetare që veprojnë në mënyrë të pavarur nga kontrolli i partisë është pikërisht sepse dogmat që konkurrojnë me ortodoksinë e shtetit janë sipas përkufizimit subversive.

Presidenti Xi Jinping është shumë i vetëdijshëm për këtë problem. Kjo është arsyeja pse ai po përpiqet të forcojë kontrollin e partisë në ideologji, si dhe të ringjallë mendimin Maoist, ndërsa shkatërron mendimin disident në universitete, mjetet e informimit masiv dhe në internet.

Xi nuk është Kryetari Mao, megjithatë; atij i mungon karizma për të qenë një perandor modern. Por një version më i ashpër i modelit të Singaporit mund të ketë sukses për një kohë mjaft të gjatë. CCP do të vazhdojë të justifikojë sundimin e tij me rregullin, madhështinë kombëtare dhe diçka të quajtur “Socializëm me Karakteristikat Kineze”.

Gjëja e rëndësishme është që kjo formë e socializmit detyron bindjen. Dhe për sa kohë që partia mbetet në pushtet, kontrolli shtetëror i jetës shpirtërore dhe intelektuale do t’i ndalojë njerëzit të vijnë me ndonjë alternative të mundshme.

Ian Buruma, një profesor në Kolegjin Bard, është autori i “Elementet e këqija: rebelët kinezë nga Los Angeles në Pekin”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN