MENU
klinika

2 gabimet e mëdha

Si Salvini e çoi anijen e vet drejt shkëmbinjve…

04.09.2019 - 10:58

Në një takim me dyer të mbyllura në 6 gusht, këshilltarët e Matteo Salvini i thanë politikanit populist italian se ishte në një qeveri të koalicionit joproduktiv dhe duhet ta rrëzonte atë.

Të nesërmen, Salvini i tha Kryeministrit Giuseppe Conte se po tërhiqte partinë e tij të Lidhjes nga aleanca e saj qeverisëse me Lëvizjen 5-Yje, duke shpresuar se do të kishte zgjedhje që do ta kthente atë në pushtet si udhëheqësi i padiskutueshëm i një qeverie të re.

Udhëheqësi euroskeptik i Lidhjes, sapo kishte bërë një llogaritje të gabuar.

Plani i Salvini mbështetej në dy ide kryesore: që Conte do të hiqte dorë menjëherë, dhe se 5-Yjet dhe Partia Demokratike e opozitës nuk do të ishin në gjendje të varrosnin armiqësinë e tyre të rrënjosur thellë për të bashkuar forcat kundër tij.

Por Salvini  gaboi në të dyja rastet.

Megjithë përvojën ndëshkuese të kësaj vere, Salvini mbetet ende një forcë e fuqishme politike.

Komploti i Salvini për të hedhur poshtë 5-Yje dhe për të fituar pushtetin vetëm pas disa muajsh grindje mbi politikat ekonomike dhe marrëdhëniet me Bashkimin Evropian, filloi të shkonte keq kur Conte nuk pranoi të hiqte dorë nga pushteti.

Kjo nuk ishte ajo që kishte pritur Salvini. Në vend që të jepte dorëheqjen, Conte kërkoi të dinte pse Salvini dëshironte të rrëzonte qeverinë dhe bëri thirrje për një debat transparent parlamentar.n

Lidhja thirri një mocion mosbesimi në qeverinë e vet, duke shpresuar ta rrëzonte atë sapo parlamenti të rikthehej në 12 gusht. Por Lëvizja 5 yje dhe shumë ligjvënës të Partisë Demokratike ishin të zemëruar për manovrimin e Salvinit dhe u kthyen të vendosur. Ata refuzuan të planifikonin madje edhe mocionin e mosbesimit të Salvini, duke i dhënë përparësi debatit të kërkuar nga Conte.

Nëse Salvini do të kishte bërë lëvizjen e tij menjëherë pas një triumfi në zgjedhjet e Parlamentit Evropian në maj, kur Lidhja mori 34% të votave, zgjedhjet kombëtare mund të ishin mbajtur në korrik.

Ndryshimi, i cili duhej të kalohej në parlament në shtator, do të çonte në një proces të gjatë të rivlerësimit të kufijve zgjedhor dhe një referendum, në mënyrë efektive që do të thotë që parlamenti nuk mund të shpërndahet për dy vjet.

Megjithë kohën e diskutueshme, sulmi i Salvinit riktheu dy figura që ishin larguar nga vëmendja: ish kryeministri i PD, Matteo Renzi dhe themeluesi 71-vjeçar i Lëvizjes Pesë Yjet, komediani Beppe Grillo.

Por kur Salvini njoftoi se koalicioni i tij me 5-Yje ishte i vdekur, Matteo Renzi tha se zgjedhjet do të ishin të papërgjegjshme dhe bëri thirrje për një marrëveshje me Lëvizjes Pesë Yjet.

Zingaretti fillimisht favorizoi idenë e zgjedhjeve, por ai u tërhoq dhe nisi bisedimet e koalicionit me 5-Yje sepse ai kishte frikë nga një revoltë nga ligjvënësit e PD ende besnikë të Renzit.

Një zinxhir i ngjashëm ngjarjesh u zhvilluan edhe breda Lëvizjes Pesë Yjet. Di Maio dhe shumica e udhëheqësve të partisë donin të shkonin në zgjedhje.

Grillo kishte ide të tjera. Ai tha se Pesë Yjet duhej të mbijetonin me çdo kusht për të shpëtuar Italinë nga “barbarët e rinj” të përfaqësuar nga Salvini.

Grillo ka akoma një ndikim të madh dhe është thuajse tabu ta kundërshtosh.

Në një votim në internet të Martën, 79.3% e mbështetësve të 5 Yjeve votuan në favor të bashkimit të forcave me Partinë Demokratike, duke i hapur rrugën Conte për të përfunduar punën për një qeveri të re të koalicionit që bashkon armiqtë politikë.

I pyetur në një intervistë televizive të hënën nëse ai kishte bërë gabime strategjike, Salvini tha: “Unë preferoj të shihem si naiv sesa dikush i fiksuar me pushtetin”.

Nga Reuters