MENU
klinika

Brexit

A do të ketë një marrëveshje përfundimtare para dhjetorit?

07.11.2019 - 11:52

Udhëtimi i Britanisë përtej një largimi të mundshëm nga BE do të jetë i ndërlikuar dhe plot gropa politike.

Laburistët dëshirojnë që Brexit të zgjidhet, Liberaldemokratët duan që Brexit të ndalet dhe Konservatorët duan që Brexit të bëhet dhe një marrëveshje e tregtisë së lirë të nënshkruhet përpara 31 Dhjetorit 2020, fundit të periudhës së tranzicionit.

Koha për të negociuar një marrëdhënie tregtare të ardhshme me BE-në tashmë është zvogëluar nga dy vjet në 11 muaj dhe pak ekspertë besojnë se është e mundur të “kryhet Brexit” deri në atë kohë.

Miratimi për marrëveshjen Brexit vjen me miratimin e faturës së marrëveshjes së tërheqjes (WAB). Versionit të Theresa May iu deshën 11 muaj për ta përfunduar.

Drejtori i çështjeve legjislative të Johnson, Nikki da Costa, ka thënë më parë se WAB mund të marrë 37 ditë për të kaluar në parlament: 13 ditë në Commons, afër 20 në Lordët dhe katër në fazën e ashtuquajturës “ping pong” kur përfundimtar formulimi është dakord.

Kur fillojnë dhe mbarojnë bisedimet tregtare me BE dhe të tjerët?

Bisedimet nuk mund të fillojnë ligjërisht derisa të miratohet marrëveshja e tërheqjes. Shumica janë duke supozuar se kjo mund të ndodhë në 1 shkurt.

Pasi marrëveshja e tërheqjes të ratifikohet, Mbretëria e Bashkuar mund të nisë bisedimet me BE dhe vendet e tjera. Sidoqoftë, ajo nuk mund të zbatojë një marrëveshje me një vend jo të BE-së deri pasi Britania të ketë dalë nga blloku.

Sipas marrëveshjes së arritur nga May dhe e vazhduar nga Johnson, Mbretëria e Bashkuar ka kohë deri në fund të dhjetorit 2020 për të përfunduar negociatat. Kjo e lë qeverinë me vetëm 11 muaj kohë për të përfunduar jo vetëm një marrëveshje të tregtisë së lirë, por një marrëveshje për sigurinë dhe ato që njihen si aktivitete “ndërprerëse”, çështje si shkenca, arsimi dhe zhvillimi ndërkombëtar.

A është kjo një çështje e rëndësishme për Johnson?

Po. Ai thotë se nëse fiton zgjedhjet, ai do të përfundojë një marrëveshje të tregtisë së lirë deri më 31 dhjetor vitin e ardhshëm, pra brenda 11 muajve.

Pak ekspertë thonë se kjo është e arritshme.

Mbretëria e Bashkuar ka një mundësi, të dakorduar nën marrëveshjen e May, për të zgjatur periudhën e tranzicionit për një ose dy vjet. Ministri i Zyrës së Kabinetit, Michael Gove, ka thënë se një qeveri konservatore nuk do të kërkojë një zgjatje të tranzicionit.

Cilat janë alternativat?

Dalja pa një marrëveshje më 31 Dhjetor 2020 dhe me rregullat e Organizatës Botërore të Tregtisë, me tarifat e mallrave që vijnë në Britani. Euroseptikët e favorizojnë këtë.

Cilat janë çështjet mbi objektivat?

Sa më afër BE-ja dhe Mbretëria e Bashkuar janë, aq më të mëdha janë kërkesat e BE-së për Britaninë për të ruajtur standardet, për ushqimin, të drejtat e punëtorëve dhe çështje të tjera kyçe.

Cilat janë opsionet e qeverisë së re?

Faza tjetër e Brexit karakterizohet si bisedime mbi tregtinë. Nuk është. Bëhet fjalë për të gjithë marrëdhëniet që përfshijnë marrëveshjet politike, kulturore dhe të sigurisë.

Owen thotë se një mundësi për qeverinë është të ndjekë tre marrëveshje paralele që mbulojnë tregtinë dhe të dhënat: sigurinë dhe aktivitetet e tjera dhe ato shoqërore siç janë shkenca, arsimi dhe zhvillimi ndërkombëtar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”