MENU
klinika

Ja pse ndodh kjo!

Keni vështirësi për të njohur dhe identifikuar objekte ose persona?

15.12.2019 - 14:45

Agnosia është një sëmundje e rrallë që karakterizohet nga paaftësia për të njohur dhe identifikuar objekte ose persona.

Njerëzit me agnozi mund të kenë vështirësi të njohin veçoritë gjeometrike të një objekti ose fytyre ose mund të jenë në gjendje të perceptojnë tiparet gjeometrike, por nuk e dinë se për çfarë objekti përdoret ose nëse një fytyrë është e njohur apo jo.

Agnosia mund të kufizohet në një modalitet shqisor siç është shikimi ose dëgjimi. Për shembull, një person mund të ketë vështirësi në njohjen e një objekti si filxhani ose në identifikimin e një tingulli si kollë.

Probleme me shikimin
Probleme me shikimin

Agnosia mund të rezultojë nga goditje, demencë, çrregullime të zhvillimit ose gjendje të tjera neurologjike. Në mënyrë tipike rezulton nga dëmtimi i zonave specifike të trurit në lobet okupitale ose parietale të trurit. Njerëzit me agnozi mund të mbajnë aftësitë e tyre njohëse në zona të tjera.

  • Trajtimi

Trajtimi në përgjithësi është simptomatik dhe mbështetës. Shkaku kryesor i sëmundjes duhet të përcaktohet sa më herët në mënyrë që të trajtohen probleme të tjera që mund të kontribuojnë ose të rezultojnë në agnozi.

Agnosia mund të kompromentojë cilësinë e jetës.