MENU
klinika

Një test gjaku mund ta zbulojë

Ndjeni se po plakeni më shpejt?

09.12.2019 - 11:29

Imagjinoni një test gjaku që mund të vërejë nëse po plakeni shumë shpejt.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se nuk është më një trillim shkencor.

Shkencëtarët analizuan plazmën – pjesa e lëngshme e gjakut pa qelizë – nga më shumë se 4,200 njerëz midis moshës 18 dhe 95 vjeç, dhe gjetën një lidhje midis 373 proteinave dhe plakjes.

“Ne kemi ditur për një kohë të gjatë që matja e proteinave të caktuara në gjak mund t’ju japë informacione rreth statusit shëndetësor të një personi – lipoproteina për shëndetin kardiovaskular, për shembull”, tha autori i vjetër i studimit Tony Wyss-Coray. Ai është bashkëdrejtor i Qendrës së Kërkimit të Sëmundjeve të Alzheimerit në Universitetin Stanford në Kaliforni.

plakja-konica.al

“Por nuk është vlerësuar që kaq shumë nivele të ndryshme të proteinave – afërsisht një e treta e të gjitha atyre që kemi parë – ndryshojnë dukshëm me moshën e përparuar”, shtoi ai konferencë universitare.

“Proteinat janë punëtore të qelizave përbërëse të trupit dhe kur nivelet e tyre relative pësojnë ndryshime thelbësore, do të thotë që edhe ju keni ndryshuar”, shpjegoi Wyss-Coray.

“Shikimi i mijëra prej tyre në plazmë ju jep një pamje të asaj që po ndodh në të gjithë trupin”.

Gjetjet sugjerojnë që plakja fizike nuk ndodh me një ritëm të qëndrueshëm, por është e pabarabartë dhe ka tre nivele të dallueshme – moshat 34, 60 dhe 78 vjeç.

“Në ato moshë, ka nivele të proteinave specifike në gjak me ndryshime të dukshme”, sipas studiuesve.

Përfundimisht, një test gjaku për këto proteina mund të jetë në gjendje të identifikojë njerëzit që plaken më shpejt se normalisht dhe në rrezik të shtuar për kushte të lidhura me moshën, siç janë sëmundja Alzheimer ose sëmundja e zemrës.

plakja-konica.al

“Një test i tillë mund të ndihmojë gjithashtu në identifikimin e ilaçeve ose faktorëve të tjerë që ngadalësojnë ose shpejtojnë plakjen”, thanë autorët e studimit.

“Sidoqoftë, çdo përdorim klinik i një testi të tillë të gjakut është të paktën pesë deri në 10 vjet larg”, vunë në dukje studiuesit.

Studimi u botua më 5 dhjetor në revistën Nature Medicine.