MENU
klinika

Shikimi

Ndotja e ajrit mund të rrisë rrezikun e glukomës së syrit

03.12.2019 - 12:34

“Nivele të larta të ndotjes së ajrit mund të rrisin shanset për të zhvilluar glaukomën e sëmundjes që prek vizionin”, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit analizuan të dhëna nga më shumë se 111,000 njerëz në të gjithë Britaninë e Madhe që iu nënshtruan testeve të syve nga 2006 deri në 2010. Ata zbuluan se rreziku i glaukomës – shkaku kryesor i verbërisë së pakthyeshme – ishte të paktën 6% më i madh në mesin e atyre që jetonin në zona me nivelet më të larta të ndotjes së ajrit me grimca të imëta.

Pjesëmarrësit gjithashtu kishin shumë më shumë gjasa të kishin një retinë më të hollë, një nga ndryshimet e syrit që ndodhin në përparimin e glaukomës.

“Ne kemi gjetur edhe një arsye tjetër pse ndotja e ajrit duhet të adresohet si përparësi e shëndetit publik, dhe se shmangia e burimeve të ndotjes së ajrit mund të jetë e vlefshme për shëndetin e syve, përkrah shqetësimeve të tjera shëndetësore”, tha autori i studimit, Dr. Paul Foster, nga Instituti i Oftalmologjia në University College London (UCL) dhe Spitali i Syrit Moorfields në Londër.

“Ndërsa nuk mund të konfirmojmë akoma që shoqata është kauzë, shpresojmë të vazhdojmë studimet tona për të përcaktuar nëse ndotja e ajrit me të vërtetë shkakton glaukoma, dhe të zbulojmë nëse ka ndonjë strategji shmangie që mund të ndihmojë njerëzit të zvogëlojnë ekspozimin e tyre ndaj ndotjes së ajrit për të zbutur rreziqet e shëndetit”, tha Foster në një njoftim universitar.

Glaukoma prek më shumë se 60 milion njerëz në të gjithë botën. Shkaku më i zakonshëm është ndërtimi i presionit nga lëngu në sy, i cili dëmton nervin optik që lidh syrin me trurin.

“Shumica e faktorëve të rrezikut për glaukoma janë jashtë kontrollit tonë, të tilla si mosha më e vjetër ose gjenetika. Është premtuese që ne mund të kemi identifikuar tani një faktor të dytë rreziku për glaukoma, pas presionit të syve, që mund të modifikohet nga mënyra e jetesës, trajtimit ose ndryshimeve të politikës”, Tha Foster.

“Ndotja e ajrit mund të jetë duke kontribuar në glaukoma për shkak të shtrëngimit të enëve të gjakut, e cila së bashku me ndotësit e ajrit cojnë në një rrezik të shtuar të problemeve të zemrës. Një mundësi tjetër është që grimcat mund të kenë një efekt toksik të drejtpërdrejtë duke dëmtuar sistemin nervor dhe duke kontribuar në inflamacion”, tha autori i parë i studimit Sharon Chua, gjithashtu nga Instituti UCL i Ophthalmology dhe Moorfields Hospital Hospital.

Duke pasur parasysh që studimi është kryer në Mbretërinë e Bashkuar, e cila ka ndotje relativisht të ulët të grimcave në shkallë globale, glaukoma mund të ndikohet edhe më fort nga ndotja e ajrit diku tjetër në botë.

Ndotja e ajrit ka qenë gjithashtu e lidhur me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës dhe mushkërive, dhe kushteve të trurit si sëmundja e Alzheimerit, sëmundja e Parkinsonit dhe goditja në tru.

/Studimi u botua më 25 nëntor në revistën Investigative Ophthalmology & Visual Science.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Lexoni çfarë thonë studiuesit

Omega-3 për problemet e syrit?