MENU
klinika

Nga The Hill

Si Regan e fitoi Luftën e Ftohtë…

26.12.2019 - 14:21

Kur Ronald Reagan u bë president, ai u trondit shumë nga ajo që pa në të gjithë botën.

Për më shumë se tre dekada, SHBA dhe aleatët e saj ishin përpjekur të kontrollonin komunizmin përmes shumë iniciativash diplomatike, ekonomike dhe ushtarake që kishin kushtuar qindra miliarda dollarë dhe dhjetëra mijëra jetë.

Megjithatë, komunizmi mbërtheu Bashkimin Sovjetik, Evropën Lindore dhe Qendrore, Kinën, Kubën, Vietnamin dhe Korenë e Veriut dhe ishte përhapur në Afrikën Sub-Sahariane, Afganistan dhe Nikaragua.

Megjithatë, Reagan vendosi që kishte ardhur koha për një strategji të re: “Ne fitojmë dhe ata humbasin”.

Në konferencën e tij të parë presidenciale për shtyp, Reagan mahniti Uashingtonin. “Unë vendosa që ne të mos qëndrojmë më pa vepruar, ndërkohë që ata armatosën dhe financojnë terroristët dhe shkatërrjnë qeveritë demokratike. ”

Bazuar në raportet e inteligjencës dhe studimin e tij gjatë gjithë jetës, Reagan arriti në përfundimin se komunizmi sovjetik ishte duke u shkatërruar. Në maj 1982 ai doli në publik me vlerësimin e tij për dobësinë sistemike të Sovjetikëve.

Një muaj më vonë, në një fjalim profetik në Parlamentin Britanik në Westminster, Reagan tha se Bashkimi Sovjetik po përjetonte “krizë e madhe revolucionare” dhe se një “fushatë globale për liri” do të dominonte.

Ai e drejtoi ekipin e tij të lartë të sigurisë kombëtare për të zhvilluar një plan për t’i dhënë fund Luftës së Ftohtë, duke e fituar atë. Rezultati ishin një sërë direktivash të fshehta të vendimit të sigurisë kombëtare që:

-SHBA të “neutralizonte” kontrollin sovjetik mbi Evropën Lindore dhe të vepronte në mënyrë të fshehtë dhe me mjete të tjera për të mbështetur grupet anti-sovjetike në rajon.

-Miratoi një politikë për të sulmuar një “treshe strategjike” të burimeve kritike, kredi financiare, teknologji të lartë dhe gaz natyror, të nevojshme për mbijetesën ekonomike sovjetike.

-Përcaktoi që, në vend që të bashkëjetonte me sistemin Sovjetik, SHBA do të kërkone ta ndryshonte atë rrënjësisht..

“Doktrina Reagan” (një emër i krijuar nga kolumnisti sindikal Charles Krauthammer) ishte më e efektshmja nga të gjitha doktrinat e luftës së ftohtë, duke i kushtuar Shteteve të Bashkuara më pak se një miliard dollarë në vit.

Ishte gjithashtu një nga doktrinat më të suksesshme politikisht në historinë e Luftës së Ftohtë, që rezultoi në një tërheqje sovjetike nga Afganistani, zgjedhjen e një qeverie demokratike në Nikaragua dhe largimin e 40,000 trupave kubane nga Angola dhe mbajtjen e zgjedhjeve të monitoruara nga Kombet e Bashkuara atje .

Dhe atëherë ka qenë SDI, Nisma Strategjike e Mbrojtjes, që u quajt “Lufta e Yjeve” nga skeptikët e SHBA-së, ajo që e vendosi ushtrinë sovjetike në një gjendje frike dhe shoku.

Në kohën kur Reagan u largua nga detyra në janar 1989, Doktrina Reagan e kishte arritur qëllimin e saj: Mikhail Gorbachev, udhëheqësi i fundit i sistemit Sovjetik, pranoi publikisht dështimet e Marksizmit-Leninizmit dhe imperializmit Rus. Sipas fjalëve të Margaret Thatcher, Ronald Reagan i kishte dhënë fund Luftës së Ftohtë pa qëlluar asnjë herë me armë.

Autori i më shumë se 20 librave, Lee Edwards është bashkëpunëtori i shquar i Fondacionit Heritage për Mendimin Konservator.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Akuzat e Rusisë dhe Kinës

“SHBA po nxit garën e re të armëve”