MENU
klinika

Brexit

As këtë vit nuk do të realizohen ëndrrat e Boris Johnson!

10.01.2020 - 19:28

Boris Johnson shpreson që t’i japë fund Brexit, duke argumentuar se bisedimet tregtare do të jenë thjesht disa gjëra.

Në fakt Brexit nuk do të përfundojë as më 31 janar. Britania do të kalojë në një periudhë 11-mujore tranzicioni, dhe ajo duhet t’i bindet të gjitha rregullave të BE-së dhe do të vazhdojë të paguajë në buxhetin e saj.

Dhe bisedimet e ardhshme do të përfshijnë jo vetëm tregtinë, por standardet, sigurinë, shkëmbimin e të dhënave, peshkimin, shërbimet financiare, kërkimin shkencor dhe shumëçka tjetër.

Për më tepër, pasi Ursula von der Leyen, presidentja e komisionit, e bëri të qartë në takimin e saj me Johnson në Downing Street më 8 janar se ato do të jenë edhe më të vështira sesa negociatat për largim.

Gjatë vizitës në Londër, Von der Leyen foli për miqësinë dhe admirimin e saj të thellë për Britaninë. Megjithatë ajo ishte e guximshme kur fliste për marrëdhëniet në të ardhmen. Afati e bëri të pamundur një marrëveshje gjithëpërfshirëse. Si një vend i tretë, Britania do të kishte më pak qasje në tregtinë e privilegjuar. Pa lëvizjen e lirë të njerëzve, nuk mund të kishte lëvizje të lirë të kapitalit, mallrave dhe shërbimeve.

E vërteta është se Johnson, si May para tij, është në një pozitë të dobët për të bërë pazare.

BE-ja përbën pothuajse gjysmën e eksporteve të Britanisë, ndërsa Britania merr gati një të dhjetën e BE.

Von der Leyen sugjeroi që këto mund të mbështeten në një sistem të ekuivalencës rregullatore, por ajo e bëri të qartë se kjo do të ishte e njëanshme dhe mund të tërhiqet në çdo kohë.

Afati i fundvitit shkakton një problem tjetër. Marrëveshjet gjithëpërfshirëse tregtare që Johnson dëshiron janë marrëveshje “të përziera” që kanë nevojë për ratifikim nga parlamenti kombëtar dhe rajonal, i cili zakonisht kërkon vite, jo muaj. Nëse një marrëveshje do të ratifikohet deri në janar të ardhshëm, ajo duhet të jetë e thjeshtë që nuk i nënshtrohet kësaj procedure. Kjo tregon vetëm tregtinë e mallrave.

Në fund të fundit, shumica e kompanive preferojnë rregullat e BE-së, me një regjim krejtësisht të ri.

Nga The Week.co.uk

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”