Sipas studimit, 1 në 10 njerëz në botë ka të paktën vuajtur një herë nga helmimi i ushqimit në një vit. Freskia e produkteve në shtëpinë tuaj është thelbësore për shëndetin tuaj dhe të familjes suaj.
Dhe ndonjëherë ju mund ta kuptoni atë vetëm me një gotë të thjeshtë ujë.
Mund të jetë e ndërlikuar të tregoni se cilat produkte janë të freskëta apo jo. Këtu janë disa truket e thjeshtë për të zbuluar freskinë e këtyre ushqimeve të zakonshme.
- Qumështi
A e dini se qumështi i pahapur është i mirë për gati një javë pas dates që shitet ?
Për ta mbajtur qumështin tuaj të hapur të freskët, vendosni temperaturën brenda frigoriferit në të paktën -40 gradë Fahrenheit dhe kurrë mos e vendosni kartonin në raftet e dyerve – vetëm në trupin e frigoriferit.
- Salcat
Për ata që e duan ketchupin dhe majonezën, ky informacion është thelbësor.
Ketchup është i mirë për deri në 1 vit të pahapur në raftin e qilarit, dhe rreth 1 muaj i hapur në frigorifer.
Majoneza është mirë e pahapur në qilar deri në 4 muaj ose deri në 3 muaj e hapur në frigorifer.
Nëse zbuloni ndryshime të lehta në strukturën e salcave pasi ta përdorni për një kohë ose shija duket se ka një thartësi – hidheni atë në plehra pa hezituar.
Këtu janë kohëzgjatja e salcave të tjera:
Salcë soje – Nëse hapet: deri në 3 vjet, nëse nuk është e hapur: pothuajse e pacaktuar.
Mustardë – Deri në 2 vjet të pahapura dhe të hapura deri në 1 vit.
- Shalqiri
Është mjaft e vështirë për të zgjedhur një shalqi të mirë, por nëse tashmë keni një në shtëpi duhet të jeni të vetëdijshëm për gjërat e mëposhtme:
Shalqinjt mund të jenë të ndryshëm nga ana e jashtme për shkak të llojit të tyre, por nga brenda, gjithmonë duhet të ketë një ngjyrë të kuqe të ndritshme ose rozë të thellë. Shalqiri i ngrënshëm duhet gjithmonë të nuhasë mirë, i freskët dhe i ëmbël.
- Mish viçi
Mund ta mbani mishin e viçit të grirë në frigorifer deri në 2 ditë ose për nja dy muaj, por gjithmonë hidheni nëse:
ngjyra e tij kthehet e errët
nuk ka erë
5. Proshutë
Proshuta mund të jetojë në frigoriferin tuaj deri në 2 javë pasi ta keni blerë nëse është e pahapur dhe e ruajtur si duhet. Sidoqoftë, është koha ta heqim atë nëse:
proshutë ka pak ngjyrë jeshile-blu
ndihet pak i mykshëm
ka një erë të çuditshme (përveç asaj që mishi i freskët ka)
Nëse ndonjë nga sa më sipër është e pranishme, mos e hani!