MENU
klinika

Kujdes!

Tumori shkaktohet dhe nga mos funksionimi i sistemit imunitar

27.01.2020 - 17:16

Një sistem imunitar që nuk funksionon normalisht mund të çojë në kancer të mushkërive te pacientët që nuk pinë duhan, sugjeron një studim i ri.

“Një sistem i fortë imunitar ndihmon për të mbajtur nën kontroll inflamacionin dhe inflamacioni kronik dihet se promovon kancerin,” tha bashkëautori Rayjean Hung.

“Hulumtimi ynë sugjeron që është mosfunksionimi themelor i rregullimit të imunitetit që mund të çojë në kancer të mushkërive, sikur një mburojë të bjerë”, tha ajo. Hung është një hetues i lartë në Institutin e Kërkimeve Lunenfeld-Tanenbaum Sinai Health në Toronto. Për studimin, ekipi i Hungit pa gjenet e 80,000 njerëzve për të parë nëse kushte të ndryshme nga ato që kompromentojnë funksionin e mushkërive – siç është sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD) – mund të shkaktojnë kancer të mushkërive. Rreth 70% e pacientëve me kancer të mushkërive gjithashtu kanë pengesë ekzistuese të COPD ose rrjedhës së ajrit.

sporet qe infektojne mushkerite-konica.al

“Kush vuan nga kanceri i mushkërive shkon përtej asaj që mund të shpjegohet me pirjen e duhanit,” tha Hung. “Gjetjet tona ofrojnë më shumë pasqyrë se përse kanceri i mushkërive shfaqet te jo-duhanpirësit dhe tregon rëndësinë e rregullimit të imunitetit.” Rezultatet e skanimit CT mund të gjejnë kancer të mushkërive para shfaqjes së simptomave. Gjetja e sëmundjes herët mund ta bëjë shërimin më të mundshëm. Këto gjetje zgjerojnë numrin e njerëzve që duhen ekzaminuar, thanë studiuesit.

Raporti u botua në internet kohët e fundit në revistën Nature Communications.