MENU
klinika

Ja cilat janë

Ushqime të pasura me kolagjen që ngadalësojnë plakjen e lëkurës

22.01.2020 - 14:56

Kolagjeni është proteina kryesore strukturore në inde të ndryshme lidhëse në trupin e një personi. Është përgjegjës për elasticitetin e lëkurës. Pra, nëse vëreni që zhvillohen rrudha, është një sinjal që niveli i kolagjenit të trupit tuaj është zvogëluar. Mbajtja e një diete të mirë është një nga mënyrat për të ngadalësuar procesin e kolagjenit.

Këtu në Bright Side, ne e duam të kujdesemi për veten dhe duam të ndajmë një listë të ushqimeve që mund të hani në mënyrë që të parandaloni plakjen e parakohshme të lëkurës tuaj. Për të kuptuar të gjitha këto edhe më mirë, do të fillojmë me një shpjegim se çfarë është kolagjeni.

 

Pa kolagjen trupi ynë thjesht do të copëtohej

Siç kemi thënë më parë, kolagjeni është një proteinë. Është 30-40% e tërë materialit proteinik në trupin tonë. Kolagjeni e mban lëkurën të re, por mund të gjendet gjithashtu në vajra, flokë, nyje dhe inde të zorrëve. Ekzistojnë 16 lloje të kolagjenit.

Trupi i njeriut mund të prodhojë vetë sasinë e nevojshme të kolagjenit. Sidoqoftë, pas moshës 25 vjeç, niveli i prodhimit të tij natyror fillon të ngadalësohet. Kjo është koha kur mund të shfaqen rrudhat e para, e ndjekur nga artriti. Dhe tani, le të shohim se çfarë duhet të hamë në mënyrë që të mos ndodhë kjo.

 

Supë mishi dhe peshk

Supë me kocka është ndoshta një nga opsionet më të mira të ushqimit, sepse të gjitha ushqimet e tjera thjesht stimulojnë prodhimin e kolagjenit. Kjo supë përmban proteina, të cilat trupi mund të fillojë ti përdor menjëherë. Supa e viçit është plot me kolagjen i ​​cili është me të vërtetë i dobishëm për shëndetin e lëkurës. Supë me kocka duhet të konsumohet çdo ditë.

Salmoni përmban zink dhe minerale që stimulojnë prodhimin e kolagjenit. Për më tepër, yndyrnat e saj omega-3 hidratojnë lëkurën. Rekomandohet të hani salmon 2 herë në javë.

 

Perimet, frutat dhe manaferrat

Perimet jeshile janë ushqimet më të mira për të parandaluar sëmundje të ndryshme. Të gjitha perimet jeshile përmbajnë klorofil që rrit sasinë e kolagjenit në lëkurë. Klorofili mbron lëkurën nga rrezatimi UV i dëmshëm dhe radikalet e lira që gjithashtu çojnë në plakjen e lëkurës. Sasia e perimeve që duhet të hani varet nga aktiviteti juaj fizik: sa më shumë të lëvizni, aq më shumë mund të hani.

Agrumet përmbajnë Vitaminë C e cila ndihmon aminoacidet të prodhojnë prolinë. Prolina është një kimikat i nevojshëm për prodhimin e kolagjenit. Vitamina C gjithashtu mbron trupin nga toksinat. Në mënyrë që të merrni një dozë të mirë të vitaminës C, duhet të hani 2  fruta në ditë.

Domatet përmbajnë likopen, një kimikat antioksidues që mbron lëkurën nga rrezet UV. Likopeni gjithashtu stimulon sintezën e kolagjenit. Në mënyrë që të merrni më shumë likopen, ju duhet të piqni perimet, dhe një mundësi edhe më e mirë është të zgjidhni lëng domate. Duhet të pini të paktën një gotë në ditë.

Avokado është një produkt që përmban vitaminë E e cila ndihmon në parandalimin e prishjes së kolagjenit në trup. Për më tepër, avokado përmban yndyrna të dobishme që janë të mira për lëkurën – dhe vaji i avokados rrit prodhimin e kolagjenit. Specialistët rekomandojnë të hani gjysmën e avokados, por kini kujdes dhe i kushtoni vëmendje mënyrës sesi trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara.

Luleshtrydhet, manaferrat dhe boronicat përmbajnë të gjithë acidin ellagik i cili është i domosdoshëm për trupin për të parandaluar prishjen e kolagjenit të shkaktuar nga rrezet UV. Manaferrat përmbajnë gjithashtu vitaminë C.

 

Vezë

Vezët janë një produkt që si supa me kocka, përmbajnë vetë kolagjen. Trupi juaj mund ta marrë atë menjëherë nga të verdhat. Vezët gjithashtu përmbajnë squfur i cili është i nevojshëm për prodhimin e kolagjenit. Sidoqoftë, nuk duhet të hani shumë – 2 vezë në ditë janë të mjaftueshme.

 

Fara

Farat e kungullit janë një burim i zinkut që stimulojnë prodhimin e kolagjenit. Gjithashtu, zinku rrit shpejtësinë e rigjenerimit të lëkurës e cila është e nevojshme për lëkurën e shëndetshme. Farat e pjekura janë zgjidhja më e mirë sepse ato përmbajnë substanca më të shëndetshme.

 

Të pasura me lëndë të shumta ushqyese

Përfitimet që merrni nga konsumi i farave Chia

Shkaqet e shfaqjes dhe produktet që duhet të konsumoni

Njollat e bardha në lëkurë, shenjë e mungesës së vitaminave në organizëm!

Ja çfarë thotë studimi i fundit!

Si ndikon mbipesha në funksionet mendore

Rrit rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru

Cili është niveli normal i kolesterolit tek femrat

Të pasura më lëndë ushqyese dhe veti anti kancerogjene

Disa arsye pse duhet të përfshini frutat e pyllit në dietën tuaj