MENU
klinika

Zbulojini

7 ushqimet që i kemi konsumuar në mënyrë të gabuar

24.02.2020 - 14:12

Sot, edhe më shumë sesa në të kaluarën, vëmendja jonë është përqendruar në cilësinë e ushqimit që sjellim në tryezë. Sidoqoftë, ne priremi të nënvlerësojmë ose injorojmë faktin e rëndësishëm që nganjëherë hamë ushqime të caktuara në mënyrë të gabuar.

Shparg, luleshtrydhet, kosi dhe fasulet janë të gjitha ushqime të shëndetshme, por ne shpesh nuk i hamë si duhet dhe përfundojmë të humbasim ushqyesit e tyre.

Ne kemi listuar disa ushqime që me siguri keni qenë duke ngrënë gabim gjatë gjithë jetës suaj.

  1. Farat e lirit

Farat e lirit përmbajnë fibra, omega-3, linjanë dhe fitonutrientë, të gjitha këto janë substanca të vlefshme për trupin. Sidoqoftë, trupat tanë nuk janë në gjendje t’i tretin kur të hahen tërësisht. Kjo është arsyeja pse ata duhet të shtypen para se të hahen në mënyrë që të mos humbasin pronat e tyre të dobishme.

  1. Shparg

Shpargu kurrë nuk duhet të gatuhet në mikrovalë, edhe kur ka pak kohë për t’i kushtuar gatimit. Zvogëlon përmbajtjen e vitaminës C të kësaj perime për shkak të lëndëve ushqyese të tretshme në ujë. Mënyra ideale për të gatuar kërcellin e shpargut është duke i bërë me avull ose në tigan në mënyrë që ato të rezultojnë të buta dhe të freskëta.

kolana e librave

  1. Kivi

Lëkura e kivit përmban një përqendrim të lartë të lëndëve ushqyese, veçanërisht fibra, folate dhe vitaminë E. Konsumimi i një kivi të tërë (përfshirë lëkurën) rrit përmbajtjen e fibrave, vitaminës E dhe folateve me 50%, 32% dhe 34%. Meqënëse shumë njerëz nuk konsumojnë sa duhet nga këto lëndë ushqyese në dietat e tyre, të hani kivi me lëkurë është një mënyrë e thjeshtë për të rritur vlerat ushqyese.

  1. Domate

Domatet janë ndër ushqimet që duhet të hahen të gatuara në mënyrë që njeriu të përfitojë nga lëndë ushqyese si likopeni i cili mbron nga tumoret dhe sëmundjet e zemrës. Lëndët ushqyese rriten nëse ngrohni domatet në rreth 194 °.

  1. Çaji i zi

Çaji i zi është një nga pijet më të konsumuara por ki kujdes që mos ta përzieni me qumështin. Produktet e qumështit nuk ndikojnë në antioksidantët që ai përmban, por ato bllokojnë përfitimet kardiovaskulare të çajit.

  1. Luleshtrydhe

Luleshtrydhet janë të pasura me fibra, antioksidantë dhe vitaminë C, të ngjashme me shumicën e frutave të kuq. Për shkak se trupi ka nevojë për këto lëndë ushqyese, këto fruta nuk duhet të ruhen asnjëherë të prera. Kur luleshtrydhet janë prerë, ato bëhen të ndjeshme ndaj dritës dhe oksigjenit dhe humbasin ushqyesit e tyre shumë lehtë.

  1. Brokoli

Brokoli është një nga ato ushqime që gjithmonë duhet të hahen të papërpunuara ose më së shumti, me avull. Në fakt, duke i zier ose skuqur, ata humbasin vitaminën C, klorofil, antioksidantë dhe komponime anti-kancerogjene, të cilat janë të gjitha thelbësore për trupin.