MENU
klinika

Studimi hedh dyshime

A duhet bërë vaksina e Tetanozit dhe Difterinës?!

28.02.2020 - 18:32

Duke kundërshtuar një këshillë qeveritare amerikane, një studim i ri sugjeron që të rriturit mund të mos kenë nevojë për të doza të rregullta për tetanozin dhe difterinë nëse ata marrin një seri të plotë të vaksinimit që fëmijë.

Studiuesit krahasuan të dhënat e mbledhura nga miliona njerëz në 31 vende në Amerikën e Veriut dhe Evropë midis 2001 dhe 2016. Ata nuk gjetën ndonjë ndryshim domethënës në shkallët e dy sëmundjeve midis vendeve që kërkojnë nga të rriturit të marrin doza forcuese dhe ato që jo. Sidoqoftë, Komiteti Këshillëdhënës për Praktikat e Imunizimit të Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ende rekomandon që të gjithë të rriturit të marrin doza forcuese çdo 10 vjet. Gjetjet e reja përfshijnë rekomandimin e fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të vaksinuar të rriturit për tetanoz  dhe difterinë vetëm nëse nuk do të kishin marë një seri të plotë të shtënash që fëmijë.

“Për të qenë të qartë, ky studim është pro-vaksinë,” tha studiuesi kryesor i studimit Mark Slifka, një profesor në programin e diplomuar të mikrobiologjisë molekologjike dhe imunologjisë në Oregon Health & Science University në Portland. “Të gjithë duhet të marrin seri të sdozave të tetanozit dhe difterisë kur janë fëmijë. Por pasi ta kenë bërë këtë, të dhënat tona tregojnë se ato duhet të mbrohen për jetën,” tha Slifka në një njoftim universitar për lajmet. Në Shtetet e Bashkuara, ulja dozave  për forcimin e të rriturve mund të kursejë rreth 1 miliard dollarë në vit në shpenzime të panevojshme mjekësore, sipas studiuesve. Tetanozi , i njohur gjithashtu si bllokues, është një infeksion bakterial që shkakton ngërçe të nofullave, spazma të dhimbshme të muskujve, probleme me gëlltitje dhe frymëmarrje, kriza dhe konvulsione. Raste të rënda mund të rezultojnë me vdekje. Difteria është një infeksion bakterial që shkakton një mbulesë të trashë në pjesën e prapme të fytit, e cila mund të çojë në vështirësi në frymëmarrje, dështim të zemrës, paralizë ose vdekje.

Para vaksinimeve, Shtetet e Bashkuara kishin rreth 470 vdekje të lidhura me tetanozin dhe 1,800 vdekje të lidhura me difterinë çdo vit. Vdekjet nga sëmundjet ranë me më shumë se 99% pas prezantimit të vaksinave.