MENU
klinika

Mëspjeni tani!

A janë të trashëguara çrregullimet kromozomale?

26.02.2020 - 20:01

Megjithëse është e mundur të trashëgohen disa lloje të anomalive kromozomale, shumica e çrregullimeve kromozomale (siç është sindroma Daun dhe sindroma Turner) nuk kalohen nga një brez në tjetrin.

Disa gjendje kromozomale shkaktohen nga ndryshimet në numrin e kromozomeve. Këto ndryshime nuk janë të trashëguara, por ndodhin si ngjarje të rastësishme gjatë formimit të qelizave riprodhuese (vezët dhe spermatozoidet). Një gabim në ndarjen e qelizave i quajtur “jondisjunction” rezulton në qelizat riprodhuese me një numër jo normal të kromozomeve.

Për shembull, një qelizë riprodhuese mund të fitojë ose të humbasë aksidentalisht një kopje të një kromozomi. Nëse njëra prej këtyre qelizave riprodhuese atipike kontribuon në përbërjen gjenetike të një fëmije, fëmija do të ketë një kromozom shtesë ose të humbur në secilën prej qelizave të trupit. Ndryshimet në strukturën e kromozomit gjithashtu mund të shkaktojnë çrregullime kromozomale.

kolana e librave

Disa ndryshime në strukturën kromozome mund të trashëgohen, ndërsa të tjera ndodhin si aksidente të rastësishme gjatë formimit të qelizave riprodhuese ose në zhvillimin e hershëm të fetusit. Për shkak se trashëgimia e këtyre ndryshimeve mund të jetë komplekse, njerëzit e shqetësuar për këtë lloj anomalie kromozomale mund të dëshirojnë të flasin me një profesionist të gjenetikës.

Disa qeliza kanceroze gjithashtu kanë ndryshime në numrin ose strukturën e kromozomeve të tyre. Për shkak se këto ndryshime ndodhin në qelizat somatike (qelizat përveç vezëve dhe spermës), ato nuk mund të kalohen nga një brez në tjetrin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si diagnostikohet Hernia diafragmatike?

Defekte në zemër, veshka apo çrregullim i kromozomeve?

Historia e rrëfyer nga prindërit

5 gjëra që disa familje duhet t’i dinë!