MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Bernie Sanders nuk duhet nënvlerësuar!

24.02.2020 - 18:32

Për 50 vitet e fundit, pothuajse çdo zgjedhje presidenciale në SHBA ka sjellë një ritëm të ri të politikës kombëtare.

Kandidati i tyre më ekstrem, senatori amerikan Bernie Sanders, mishëron të kundërtën e stilit të 1980-të të Amerikës.

Pse harku i lëkundjeve elektorale të Shteteve të Bashkuara është bërë kaq i gjerë?

Njëherë e një kohë, kandidatët e suksesshëm për president duhej të përqafonin shpresën dhe optimizmin. Kur liderët devijuan nga ky skenar në periudha të vështirësisë kombëtare, elektorati u tregoi derën.

Pastaj, mijëvjeçari u kthye dhe Shekulli Amerikan u prek nga tre goditje të njëpasnjëshme: sulmet terroriste të 11 shtatorit, luftërat në Afganistan dhe Irak, dhe kriza globale financiare e vitit 2008. Për më shumë se një dekadë nga kriza, politikëbërësit kanë provuar gjithçka për rritjen ekonomike. E megjithatë, debati rrotullohet ende rreth asaj që mund të bëhet për të rikthyer 4% rritjen vjetore të PBB-së. Përgjigja është ndoshta asgjë e qëndrueshme, siç kanë treguar ulje ekstreme të taksave.

Në të kundërt, megjithë politikat monetare të vazhdueshme dhe gjithnjë më ekstreme jo konvencionale që nga kriza financiare, Zyra e Buxhetit e Kongresit pret që rritja e vërtetë (e rregulluar nga inflacioni) e PBB-së këtë dekadë të jetë mesatarisht vetëm 2% në vit.

Demografia, si graviteti, është shumë afër të qenurit një forcë e pandryshueshme.

Sanders mund t’i fitojë zgjedhjet presidenciale pa ndonjë numër arsyesh. Vendi është pothuajse i ndarë , dhe pavarësisht nga kandidati, votuesit janë të paparashikueshëm, matematika elektorale është e ndërlikuar, Trump ka shumë pika të forta, dhe shumëçka mund të ndodhë deri në nëntor.

Sot, pasi eti kombëtar i optimizmit të Amerikës në dukje i jep rrugë zhgënjimit bipartizan, momentumi i Sanders është i kuptueshëm dhe nuk duhet të nënvlerësohet.

Alexander Friedman, një bashkëthemelues i Jackson Hole Economyics, është një ish-Kryeshef ekzekutiv i GAM Investimeve, Kryeshefi i Investimeve i UBS, Kryeshefi Ekzekutiv i Fondacionit Bill & Melinda Gates, dhe Shtëpia e Bardhë Fellow.