MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni?

Fëmija humb vetëdijen, sa e rrezikshme është?

07.02.2020 - 16:27

Kur një fëmijë humbet vetëdijen, duhet ta merrni situatën shumë seriozisht.

Megjithëse pavetëdija mund të ketë disa shkaqe, lëndimet në kokë janë përgjegjëse për shumë raste. Shumë shpesh fëmija do të rimarrë vetëdijen vetëm disa sekonda pas një goditje në kokë, por edhe pas kësaj, ende duhet të ekzaminohet nga një mjek.

Ndërsa shumica e dëmtimeve të kokës janë relativisht të vogla, kontaktoni mjekun nëse gjaku ose lëngu i pastër po thahet nga veshët ose hundët. Ekzaminimi i menjëhershëm nga mjeku është gjithashtu i nevojshëm nëse fëmija  përshtatet me ndonjë nga përshkrimet e mëposhtme: ankohet për një dhimbje koke ose marramendje; vepron i shqetësuar, irritues, ose jo-koheziv, ose shfaq një ulje të gatishmërisë mendore; merr frymë çuditërisht ose pa zhurmë; ka konvulsione(kriza) ; ka vështirësi të shohë ose të ecë; duket e djersitur dhe e zbehtë; ose vjell më shumë se dy herë ose pasi kanë kaluar disa orë.

Nëse fëmija dëshiron të flejë pas një dëmtimi të vogël në kokë, mjeku mund t’ju këshillojë ta lini atë të veprojë kështu. Gjatë natës së parë, zgjoni fëmijën çdo dy orë për t’u siguruar që zgjohet lehtë  dhe ju njeh juve. Kontrolloni që frymëmarrja është normale, ngjyra është e mirë, bebet  e syve janë me madhësi të barabartë, dhe nuk vjell. Nëse ndonjë prej këtyre shenjave janë të pranishme, telefononi menjëherë urgjencën.

Nëse dëmtimi i kokës duket se është i rëndë, thirrni për ndihmë urgjente menjëherë. Mos e lëvizni fëmijën përveç për të parandaluar dëmtimin shtesë. Nëse po gjakoset rëndë, vendosni presion me garzë ose një shami ose peshqir të pastër për të ndaluar rrjedhën. Monitoroni frymëmarrjen dhe pulsin  derisa të arrijë ndihma urgjente.

Të gjitha parashikimet e zbehta kërkojnë konsultim me mjekun, megjithëse periudhat e shkurtra të pavetëdijes zakonisht nuk janë serioze. Para zbehjes, një fëmijë mund të ndjehet i dobët dhe ka të përziera dhe pastaj mund të bjerë dhe të bëhet i pavetëdijshëm .Këto episode zakonisht ndodhin kur ekziston përkohësisht një furnizim jo adekuat i gjakut dhe oksigjenit në tru, shpesh i lidhur me stresin, frikën ose mbivlerësimin. Moti i nxehtë, dhimbja, stomaku i zbrazët ose një erë e veçantë mund të shkaktojnë ndonjëherë që një fëmijë të ligështohet. Në përgjithësi, pavetëdijet zgjasin vetëm për një minutë ose më pak, pas së cilës rrjedhja normale e gjakut kthehet dhe fëmija rifiton vetëdijen. Deri atëherë, mbajeni fëmijën të shtrirë poshtë me këmbët pak të ngritura.

Disa episode të  pavetëdijes kërkojnë vëmendje të menjëhershme.

Thirrni ambulancën nëse fëmija mbetet i pavetëdijshëm për më shumë se dy minuta, ka vështirësi në frymëmarrje, ose nëse dridhet ose kërcen kur është pa vetëdije. Një puls i dobët ose frymëmarrje e dobët kërkon kujdes urgjent.