MENU
klinika

Zbuloni çfarë është...

Keni dhimbje koke të vazhdueshme?!

19.02.2020 - 10:46

Një lloj dhimbje koke e quajtur arteriti i përkohshëm ka nevojë për kujdes mjekësor.
Dhimbja e madhe në tempuj, veçanërisht në vetëm njërën anë të kokës , është zakonisht një simptomë e dhimbjes së migrenës. Por kur lëkundja kthehet në një dhimbje koke të vazhdueshme, dhe shoqërohet me dhimbje kur prekni tempujt , mund të jetë një shenjë e arteritit të përkohshëm, sipas Ndihmës për Dhimbjen e kokës nga Raporti Special i Shëndetit në Harvard.

Shkaqet dhe simptomat e arteritit të përkohshëm
Arteriti i përkohshëm është një gjendje e shkaktuar nga pezmatimi i arterieve të mëdha të përkohshme të vendosura në secilën anë të kokës. Njihet gjithashtu si arteriti kranial ose qelizor gjigant, kjo gjendje e dhimbshme është dy herë më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat dhe zakonisht ndodh tek njerëzit e moshës 50 vjeç ose më të vjetër.

Njerëzit me arterit të përkohshëm e përshkruajnë dhimbjen si të rëndë, të tronditur dhe djegie – më shpesh në tempull në njërën anë të kokës. Simptoma të tjera, të tilla si një ethe e shkallës së ulët, lodhje, humbje peshe ose oreks mund të shfaqen gjithashtu. Përtypja mund të shkaktojë dhembje në muskujt e nofullës. Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton problemin, por ai përfshin një reagim të gabuar imunitar, në të cilin antitrupat sulmojnë muret e enëve të gjakut. Enjtja që rezulton mund të ngushtojë në mënyrë progresive enët e prekura, duke zvogëluar rrjedhën e gjakut. Në raste të rënda, arteriet bllokohen plotësisht. Nëse kjo ndodh në arteriet që furnizojnë retinën, ajo kërcënon vizionin në atë sy. Nëse një arterie që i shërben trurit është e dëmtuar, një goditje mund të rezultojë. Sidoqoftë, kur kapet dhe mjekohet herët, arteriti i përkohshëm i përgjigjet mirë ilaçeve.

Diagnostifikimi dhe trajtimi
Një mjek që dyshon në arteritin e përkohshëm do të kontrollojë të ashtuquajturën shkallën e sedimentimit të gjakut . Ky test i thjeshtë i gjakut përcakton shkallën në të cilën qelizat e kuqe të gjakut vendosen në fund të një tubi provë. Një normë që është më e lartë se normale sugjeron se ka inflamacion në trup . Mënyra e vetme e sigurt për të diagnostikuar gjendjen, është heqja e një pjese të enës së gjakut dhe ekzaminimi i tij nën mikroskop për ndryshime në murin e arterieve. Konfirmimi i arteritit të përkohshëm me një biopsi është thelbësore sepse gjendja kërkon trajtim afatgjatë me ilaçe të quajtura steroide, të cilat zvogëlojnë inflamacionin. Mjeku do të dëshirojë të jetë i sigurt se diagnoza është e saktë para se të përshkruaj steroide për një periudhë të zgjatur. Mjeku madje mund të fillojë terapi steroide si masë paraprake para se të marrë biopsinë e enëve të gjakut. Nëse ai përshkruan një steroid, siç është prednizoni, ju do të duhet ta merrni atë derisa të gjitha simptomat të jenë zhdukur dhe rezultatet e testeve të mëtejshme laboratorike të jenë normale. Kjo zakonisht zgjat të paktën një muaj. Doza më pas ulet gradualisht. Disa mjekë besojnë se vazhdimi i steroideve me dozë të ulët për një ose dy vie mund të parandalojë rikthimin e dhimbjes.

kolana e librave

Çfarë  tjetër shkakton dhimbje koke të vazhdueshme?

Arteriti i përkohshëm nuk është gjendja e vetme që mund të shkaktojë dhimbje koke të vazhdueshme. Dhimbja e kokës migrenë fillon (dhe ndonjëherë mbetet) në njërën anë të kokës, me dhimbje që shtrihen nga pjesa e përparme në pjesën e prapme të kokës. “Shumicën e kohës është një dhimbje drithëruese, tronditëse,” thotë Dr. John Pettinato, një neurolog me Qendrën Mjekësore të Bart Israel Deaconess. Si ta dini nëse ajo dhimbje koke e vazhdueshme është një migrenë apo arterit i përkohshëm? Migrena i bën njerëzit të ndjeshëm ndaj dritës dhe tingullit, mund të shkaktojnë të përzjera dhe të vjella dhe mund të zgjasin disa orë apo edhe ditë. Por mos u përpiqni të diagnostikoni dhe trajtoni veten.

Një dhimbje koke e rastit është ndoshta asgjë për tu shqetësuar. Por kur dhimbja bëhet kronike – më shumë se një herë në javë – ose ndërhyn në jetën tuaj, është koha t’i tregoni mjekut.