MENU
klinika

BBC/ IATA: Do të jetë vit i vështirë

Linjat ajrore humbasin gati 30 miliardë dollarë

21.02.2020 - 11:50

Linjat ajrore do të humbasin 29.3 miliardë dollarë të ardhurave këtë vit për shkak të shpërthimit të koronavirusit, paralajmëroi organi botëror i industrisë së linjave ajrore. Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) parashikon se kërkesa për udhëtime ajrore do të bjerë për herë të parë në më shumë se një dekadë. Linjat ajrore në Kinë dhe pjesë të tjera të rajonit të Azisë Paqësorit pritet të marrin pjesën më të madhe të ndikimit.

Kjo vjen si rezultat i pezullimit të fluturimeve nga transportuesit në gjithë botën. Në total, linjat ajrore në rajonin e Azisë Paqësorit do të shohin një humbje të të ardhurave prej 27.8 miliardë dollarë në vitin 2020, ndërsa ato jashtë Azisë pritet të humbasin 1.5bn dollarë në të ardhura, ka parashikuar IATA. Nga kjo shifër, IATA parashikon që transportuesit në Kinë janë vendosur të humbin të ardhurat prej 12.8 miliardë dollarë vetëm në tregun e tyre të shtëpisë.

“Linjat ajrore po marrin vendime të vështira për të zvogëluar kapacitetin dhe në disa raste edhe rrugët,” tha drejtori i përgjithshëm i IATA, Alexandre de Juniac. “Ky do të jetë një vit shumë i vështirë për linjat ajrore.” Sidoqoftë, IATA paralajmëroi se ishte shumë herët për të parashikuar se çfarë do të thoshte kjo humbje e pritur e të ardhurave për përfitimin e linjave ajrore këtë vit.

IATA tha se i kishte bazuar vlerësimet e saj në rënien e kërkesës që u pa gjatë shpërthimit të Sars (sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes) në 2003. Kjo u karakterizua nga një periudhë gjashtëmujore që panë një rënie të mprehtë të kërkesës e ndjekur nga një rikuperim po aq i shpejtë. Atë vit Sars ishte përgjegjës për 5.1% rënien e kërkesës për linjat ajrore në rajonin e Azisë-Paqësorit. Parashikimi gjithashtu supozon se virusi mbetet i përqendruar në Kinë, por IATA paralajmëroi se efekti mund të ishte shumë më i keq nëse infeksioni përhapet më tej në rajon.

IATA ka parashikuar më parë se rajoni i Azisë Paqësorit do të ishte shtytësi më i madh i kërkesës së udhëtimit ajror ndërmjet 2015 dhe 2035, me katër nga pesë tregjet me rritje më të shpejtë në drejtim të pasagjerëve që vijnë nga Azia. Të enjten, dy grupe të mëdha ajrore paralajmëruan për një ndikim të rëndë financiar si rezultat i koronavirusit që goditi kërkesën për udhëtime në Azi.

Qantas i Australisë tha se shpërthimi do t’i kushtojë asaj deri në 150 milion dollarë australianë (99 milion $; 76 milion), ndërsa transportuesi evropian Air-France KLM vendosi koston deri në 200 milion € (213 milion dollarë; 168 milion) për periudhën midis shkurtit dhe prillit.

Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë po ndodh me 'fabrikën e botës'?

BBC/ Rritet presioni për të rihapur fabrikat