MENU
klinika

Dyzet vite suksesi

Raporti/ Tre eksportuesit më të mëdhenj në botë

22.02.2020 - 16:49

Tre eksportuesit më të mëdhenj në botë, Gjermania, Kina dhe Shtetet e Bashkuara, janë përfituesit më të mëdhenj të anëtarësimit të Organizatës Botërore të Tregtisë, zbuloi një studim i ri nga fondacioni Bertelsmann i botuar të hënën. Të tre vendet kanë përfituar më shumë nga anëtarësia e Organizatës Botërore të Tregtisë, sipas një raporti të ri për të shënuar 25 vjetorin e këtij organi. Të ardhurat e tyre të kombinuara në vetëm një vit ishin 239 miliardë dollarë.

Vendet kanë arritur fitimet më të mëdha si rezultat i sistemit të tregtisë globale të bazuar në rregulla, konstaton raporti. ShBA përfitoi me 87 miliardë dollarë (77,7 miliardë euro) në vitin 2016, Kina me 86 miliardë euro ndërsa Gjermania kapi rreth 66 miliardë euro në shpërblime financiare. Një grup shkencëtarësh llogaritën efektet e pasurisë së anëtarësimit në Organizatën Botërore të Tregtisë në 180 vende, përfshirë të gjithë 164 anëtarët e OBT-së. Flukset e tregtisë së brendshme dhe të jashtme u përfshinë.

Dyzet vjet rritje të fortë:
Ndërsa anëtarët e OBT-së gëzuan një rritje mesatare të eksportit prej 14% midis viteve 1980 dhe 2016, raporti Bertelsmann zbuloi se eksportet në vendet jashtë OBT-së ranë me një mesatare prej 5.5%. Në vitin 2016, anëtarësimi në OBT çoi në një rritje të prosperitetit në 855 miliardë dollarë në të gjithë botën, rreth 1% e produktit të brendshëm bruto global (PBB).

“OBT është sistemi operativ i ekonomisë globale, që siguron çdo ditë që mallrat dhe shërbimet të mund të qarkullojnë në një mjedis të qëndrueshëm, të bazuar në rregulla,” tha Christian Bluth, një ekspert i tregtisë në Bertelsmann Stiftung. Raporti vuri në dukje se vendet me eksport të fortë dhe prodhim priren të përfitojnë nga anëtarësia e tyre në OBT, duke dhënë shembujt e Meksikës (58 miliardë dollarë dhe 31 miliardë dollarë të Koresë së Jugut).