MENU
klinika

CNBC/ Paketa "Mamuth"

Çfarë përfshin fatura e stimulit prej $ 2 trilion dollarë?

26.03.2020 - 14:10

Një projekt-ligj i paprecedent stimulimi i miratuar unanimisht nga Senati ka një çmim prej $ 2 trilion dollarë që mbështetësit shpresojnë se do të zvogëlojnë numrin njerëzor dhe ekonomik të pandemisë së koronavirusit. Dhoma miratoi legjislacionin të Mërkurën në mbrëmje, pasi punëtorët po përballen me largime të përhapura, spitalet dhe shtet urie për burimet dhe bizneset shqetësime të vogla dhe të mëdha për mbijetesën e tyre. Shtëpia synon ta kalojë atë të Premten.

Projekt-ligji, i krijuar për të ofruar lehtësim për individët, sistemin e kujdesit shëndetësor dhe madje një sektor të tërë korporativësh të shkatërruar nga shpërthimi, do të:

 • Do të jepen pagesa direkte deri në 1.200 dollarë për individë dhe 2,400 dollarë për çifte, me 500 dollarë të shtuar për çdo fëmijë, bazuar në deklaratat e taksave për vitin 2019 për ata që i kanë paraqitur ata dhe informacionet për vitin 2018, nëse nuk kanë.
 • Do të rritet sigurimi i papunësisë, duke shtuar 600 dollarë në javë për deri në katër muaj mbi ato që përfituesit marrin normalisht nga shtetet përfshirë njerëzit e vetëpunësuar dhe kontraktorët e pavarur.
 • Do të krijohet një fond prej 500 miliardë dollarësh të parave të tatimpaguesve për të marrë kredi ose garanci kredie për shtetet dhe komunitetet e dëmtuara.
 • Do të jepen 25 miliardë dollarë në grante për linjat ajrore dhe 4 miliardë dollarë për transportuesit e ngarkesave që do të përdoren ekskluzivisht për të paguar punonjësit.
 • Do të sigurohen 17 miliard dollarë kredi dhe garanci për “biznese të paspecifikuara kritike për ruajtjen e sigurisë kombëtare”.
 • Do të vendosen 117 miliard dollarë në spitalet dhe kujdesin shëndetësor të veteranëve.
 • Do të sigurohen 16 miliardë dollarë për stokun kombëtar strategjik të furnizimeve farmaceutike dhe mjekësore
 • Do të jepen 350 miliard dollarë kredi për bizneset e vogla për të mbuluar shitjet, pagat dhe përfitimet, me vlerë 250% të pagës mujore të një punëdhënësi, me një kredi maksimale prej 10 milion dollarë.
 • Do të përfshihet një kredi tatimore për mbajtjen e punonjësve, me vlerë deri në 50% të pagave të paguara gjatë krizës, për bizneset e detyruara të pezullojnë operacionet ose që kanë parë se të ardhurat bruto bien me 50% nga një vit më parë.
 • Do të kërkohet nga planet shëndetësore të grupit dhe ofruesit e sigurimeve që të mbulojnë shërbimet parandaluese në lidhje me koronavirusin pa ndarjen e kostove.
 • Do të shtyhet pagesa e taksave për punëdhënësit ku gjysma e taksës mund të paguhet deri në fund të vitit 2021 dhe pjesa tjetër deri në vitin 2022.
 • Nuk do të mbështeten kompanitë që marrin hua qeveritare për blerje aksionesh deri në një vit pasi të kthehet kredia.
 • Nuk do të mbështeten punonjësit e avokatisë ose drejtuesit që kanë fituar të paktën 425,000 dollarë vitin e kaluar nga puna.
 • Nuk do të mbështeten bizneset e Presidentit Donald Trump dhe anëtarëve të familjes së tij që të marrin ndihmë urgjente nga tatimpaguesit. Gjithashtu vlen për Zëvendës Presidentin Mike Pence, drejtuesit e departamenteve ekzekutive, anëtarët e Kongresit dhe anëtarët e familjes së tyre.
 • Do të pezullohen pagesat e kredisë federale studentore deri më 30 shtator pa llogaritur interes në ato kredi.

Ndërsa COVID-19 përhapet në SHBA, tani ka më shumë se 65,000 raste dhe të paktën 900 vdekje prej tij, sipas Universitetit Johns Hopkins. Pacientët kanë përmbytur spitalet në New York City, epiqendra e shpërthimit në ShBA, pasi shtetet në të gjithë vendin kërkojnë burime më kritike siç janë maska ​​dhe ventilatorë.

Ndërsa bizneset dhe shkollat ​​afër vendit për të ngadalësuar shpërthimin, një valë pushimesh dhe pushimesh ka goditur amerikanët. Shtetet pritet të raportojnë pretendimet historike të papunësisë pasi ekonomia ngadalësohet dhe punëtorët përpiqen të mbulojnë faturat.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”

Masat e Kinës për të mbrojtur bizneset

Barrierë për ekonominë/ Hong Kong ndan 15 mld dollarë