MENU
klinika

Konkurrenca në biznes e dy gjigandëve

CNBC/ Amerika nuk po fiton para në Kinë!?

11.03.2020 - 09:33

Ndërsa rritja ngadalësohet në ekonominë e dytë më të madhe në botë, kompanitë amerikane po kërkojnë më shumë arsye pse duhet të qëndrojnë dhe të investojnë më shumë. Shumë anëtarë të Dhomës së Tregtisë Amerikane me qendër në Pekin në Kinë thanë që ata po fitojnë më pak, dhe se aksesi në treg mbetet çështje diskutimi në disa industri, pavarësisht përpjekjeve të fundit të qeverisë kineze. “Më shumë se gjysma e të anketuarve nga sektori i Teknologjisë, një sektor në të cilin kompanitë amerikane duhet të jenë mjaft konkurruese, thonë se trajtohen padrejtësisht,” tha raporti, duke përmendur përgjigjet e më shumë se 370 përfaqësuesve të kompanive.

“Më shumë se gjysma e anëtarëve tanë thonë se ata do të rritnin investimet në Kinë nëse tregjet do të hapeshin në të njëjtën kohë me SHBA”, thuhet në raport. Sondazhi u krye para se ShBA dhe Kina lehtësuan më shumë se 18 muaj tensione tregtare duke nënshkruan një marrëveshje tregtare faza 1 në janar, dhe përpara se shpërthimit i koronavirusit të ri të vriste më shumë se 3,100 njerëz në Kinë. Zyrtarisht e quajtur COVID-19, sëmundja tani ka goditur më shumë se 100 vende përfshirë SHBA dhe disa në Evropë. Frika e ndikimit të virusit në rritjen ekonomike në të gjithë botën ka dëmtuar tregjet globale.

Virusi godet në tregti, biznes:
“Të dy palët reflektojnë se ata ende flasin për fazën e marrëveshjes tregtare dhe se si po funksionojnë përmes ndikimit të COVID-19 në të,” tha Greg Gilligan, kryetari i AmCham China, në një telefonatë me gazetarët.
“Ata ende flasin shumë aktivisht për të. Nuk është strehuar si rezultat i COVID-19”,- tha ai. “Por (ne) mund të presim ndonjë ndikim në të.” Virusi pritet të godasë rritjen ekonomike të Kinës, të paktën në tremujorin e parë. Rritja e PBB-së Kombëtare u ngadalësua në 6.1% vitin e kaluar, dhe tani pritet gjerësisht të rritet midis 5% dhe 6% këtë vit në rastin më të mirë. Një studim i shpejtë i 169 ndërmarrjeve anëtare nga 17-20 shkurt zbuloi se gati gjysma presin që të ardhurat e tyre të Kinës të zvogëlohen nëse biznesi nuk mund të kthehet në normalitet përpara 30 Prillit.

Rritja jo aq e lehtë në Kinë:
Ndërsa studimi vjetor i ndjenjës së biznesit i kryer vitin e kaluar tregoi se Kina mbetet një përparësi kryesore për shumicën e kompanive amerikane në planin afatgjatë, sondazhi pikturoi një pamje më sfiduese të ekonomisë së dytë më të madhe në botë:

-21% e anëtarëve raportuan një rënie të të ardhurave vitin e kaluar, një rritje e mprehtë nga 7% në 2017;
-Vetëm 61% e anëtarëve e përshkruanin performancën e tyre financiare si “fitimprurëse”, më e ulta në pothuajse 20 vjet të bërjes së pyetjes’
-Pothuajse një-në-katër kompani nuk presin që tregjet e tyre të rriten në vitin 2020, megjithëse bizneset në sektorët e konsumatorit dhe shërbimeve ishin më optimistë duke pasur parasysh klasën masive të mesme të Kinës;
-37% e anëtarëve, përqindja më e madhe që nga viti 2013, thonë se ata po vonojnë investimet shtesë në vitin 2020, ose madje janë duke kërkuar të zvogëlojnë shkallën e investimeve të tyre;
-Pothuajse një e pesta e të anketuarve kanë lëvizur ose duke konsideruar aftësi lëvizëse jashtë Kinës, megjithëse më pak kompani planifikojnë të zhvendosen jashtë Kinës në krahasim me vitet e kaluara.

“Rregullimi (i) zinxhirëve të furnizimit duke kërkuar komponentë ose asamble jashtë SHBA ishin tashmë trende që ishin krijuar gjatë dy viteve të fundit,” tha Alan Beebe, presidenti i AmCham të Kinës. “Në fakt, këtë vit ishte disi më pak shqetësuese dhe unë mendoj se është pjesërisht sepse kompanitë kishin kaluar tashmë procesin e adaptimit.”
“Unë mendoj se ka një kuptim që faza e parë e marrëveshjes tregtare ofron një fillim të mbarë në lidhje me vendosjen e një dyshemeje në atë që ishte një marrëdhënie që vinte nga marrëdhëniet e SHBA-Kinë në diçka që është shumë më e qëndrueshme,” shtoi Beebe.

Kompanitë e huaja janë ankuar prej kohësh për konkurrencën e pabarabartë me bizneset kineze, veçanërisht ndërmarrjet shtetërore. Mes tensioneve të tregtisë me ShBA, autoritetet kineze kanë paralajmëruar qasje më të madhe për firmat e huaja në disa industri siç janë financat. Vitin e kaluar, qeveria gjithashtu nxitoi të miratojë një Ligj të ri për investime të huaja i cili synon të kufizojë transferimin e detyruar të teknologjisë, dhe të përmirësojë të drejtat e pronësisë intelektuale. 69% e të anketuarve nga sondazhi thanë se mbrojtja e pronës intelektuale të Kinës është marrë më mirë në pesë vitet e fundit, një rritje e 10 pikë përqindje nga viti 2018.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga lufta tregtare tek ulja e prodhimit

CNBC/ Çfarë e pret ekonominë globale?

CNBC/ Ekspertët: Planifikoni tani para se...

“Kina është ende Kinë, ekonomia ende ekonomi”

CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”