MENU
klinika

CNN/ A mjaftojnë 7 trilion dollarë?

Fatura që do paguajë bota për të shpëtuar ekonominë

27.03.2020 - 13:05

Shtetet e Bashkuara, Evropa, Japonia, Kina dhe India po lëshojnë triliona dollarë në shpenzime qeveritare dhe para të krijuara rishtas ndërsa përpiqen ta mbajnë ekonominë globale të mos fundoset në depresion. Përgjigja ndaj pandemisë së koronavirusit ka qenë e saktë për sa i përket shpejtësisë dhe shkallës. Angazhimet nga qeveritë dhe bankat qendrore deri më tani janë afër 7 trilion dollarë, sipas një analize të CNN Business. Totali përfshin shpenzimet e qeverisë, garancitë e huasë dhe zbritjen e taksave, si dhe shtypjen e parave nga bankat qendrore për të blerë asete të tilla si obligacione dhe fondet e aksioneve.

Shifra përfshin paketën e ndihmës amerikane prej $ 2 trilion dollarë që funksionojnë në Kongres dhe 30 trilionë jen (274 miliardë dollarë) në stimul nga Japonia që mund të miratohen muajin tjetër. Në Evropë, u rritën përpjekjet stimuluese nga ekonomitë më të mëdha: Gjermania, Franca, Mbretëria e Bashkuar, Italia dhe Spanja. Përpjekja e kombinuar zvogëlon përgjigjen ndaj krizës financiare të vitit 2008, e cila shkatërroi rekorde në atë kohë. Por ekonomistët shqetësohen që edhe përpjekjet Herkuleane të ndërmarra deri më tani nuk do të jenë të mjaftueshme nëse kriza zgjat përtej qershorit.

“Paketa e stimulit [2 trilion dollarë amerikanë] ka të ngjarë që minimalisht të kompensojë zvarritjen e tanishme nga shpërthimi,” u tha klientëve të enjten ekonomisti i Bankës së Amerikës Joseph Song. “Ekonomia ka të ngjarë të ketë nevojë për $ 3 trilion në stimul fiskal, nëse jo më shumë. “Hera e fundit që rritja ekonomike globale ishte kaq e dëshpëruar ka qënë gjatë kohës së paqes ishte në vitin 1938, sipas Chetan Ahya, kryekonomisti Morgan Stanley.Drejtuesit e G20, të cilët përfaqësojnë ekonomitë më të mëdha në botë, thanë të enjten se ata janë të gatshëm të bëjnë “gjithçka që duhet” për të minimizuar dëmin ekonomik nga pandemia dhe për të rikthyer rritjen globale.

“Madhësia dhe shtrirja e kësaj përgjigjeje do ta rikthejë ekonominë globale në këmbët e saj dhe do të vendosë një bazë të fortë për mbrojtjen e vendeve të punës dhe rimëkëmbjen e rritjes,” thanë drejtuesit në një deklaratë të përbashkët pas një konference video. Ata thonë se vendet e tyre janë angazhuar për stimulim me vlerë 5 trilion dollarë. Megjithatë, shpenzimet e mëdha mund të zbardhin vetëm disa nga dhimbjet ekonomike.

Ndërsa përfitimet e papunësisë dhe prerja e kontrolleve për qytetarët do të ofrojnë ndihmë të nevojshme, ekonomia nuk mund të fillojë të rimëkëmbet me seriozitet derisa baret dhe restorantet të fillojnë të rihapen, njerëzit kthehen në punë dhe rifillojnë udhëtimet. Edhe atëherë, do të duhet kohë, siç po zbulon Kina. “Nuk do të jetë e mundur të rikthehemi përsëri në të njëjtin nivel prodhimi dhe aktiviteti”, tha Ahya, duke përmendur efektet e vazhdueshme të një rritje të mprehtë të papunësisë dhe bilancave të bilancit të korporatave.

Këtu janë pikat kryesore të valës së parë të veprimit të bankës qendrore dhe qeverisë:

Shtetet e Bashkuara
-Ligjvënësit amerikanë pritet të kalojnë një paketë stimulimi prej $ 2 trilion dollarë më vonë këtë javë. Legjislacioni përfshin pagesa të drejtpërdrejta për individët, një nxitje për përfitimet e papunësisë dhe një program kredie 500 miliardë dollarë;
-Kongresi tashmë ka aprovuar më shumë se 112 miliard dollarë për të përmirësuar hulumtimin e vaksinave dhe të sigurojë dy javë pushim të paguar të sëmurëve për ata që janë duke u testuar ose trajtuar për Covid-19;
-Rezerva Federale ka lënë të lirë një cunam masash stimuluese ditët e fundit. Kjo përfshin një zotim fillestar për të blerë 700 miliardë dollarë në Thesaret e SHBA dhe letrat me vlerë të mbështetur nga hipoteka, i cili tani nuk ka kapak dhe mund të përfshijë bono të korporatave dhe fonde të tregtuara nga këmbimi. Fed gjithashtu njoftoi 300 miliard dollarë në fonde të reja për të mbajtur rrjedhën e kredisë për bizneset dhe konsumatorët.

Mbretëria e Bashkuar
-Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka zbuluar 330 miliardë dollarë (397 miliardë dollarë) në garanci kredie dhe pezulloi taksat e biznesit lokal për sektorët e shitjes me pakicë, mikpritjen dhe kohën e lirë për 12 muaj. Do të mbulojë gjithashtu 80% të pagave të punëtorëve për të paktën tre muajt e ardhshëm, deri në maksimum 2.500 £ (2,900 dollarë) në muaj. Eshtë e paqartë se sa do të kushtojë ajo iniciativë;
-Përveç kësaj, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të enjten premtoi se do t’i sigurojë të vetëpunësuarve një grant në para prej 80% të fitimit të tyre mesatar mujor, deri në 2.500 ((3,000 $) në muaj, gjatë tremujorit të ardhshëm;
-Banka e Anglisë ka thënë se do të rrisë zotërimet e saj të qeverisë dhe bonove të korporatave në Mbretërinë e Bashkuar me 200 miliardë £ (242 miliardë dollarë).

Bashkimi Europian
-Gjermania ka zbuluar një paketë shpëtimi me vlerë deri në 750 miliardë euro (825 miliardë dollarë) që përfshin masa për të nxitur hua për bizneset dhe për të marrë aksione direkte në kompani;
-Franca ka miratuar 45 miliardë euro (50 miliardë dollarë) në ndihmë për bizneset e vogla dhe punëtorët e papunë. Po garanton gjithashtu 300 miliardë euro (330 miliardë dollarë) në huamarrjen e korporatave;
-Italia ka gati 25 miliardë euro (27.5 miliardë dollarë) për të ndihmuar punëtorët dhe mbështetur sistemin shëndetësor të vendit, ndërsa Spanja ka vendosur 200 miliardë euro (220 miliardë dollarë);
-Banka Qendrore Evropiane ka thënë se do të shpenzojë 750 miliardë euro (824 miliardë dollarë) për blerjen e borxhit të Qeverisë dhe letrave me vlerë private para fundit të vitit 2020, dhe është gati të bëjë më shumë nëse është e nevojshme. Kjo është në lartësinë e 120 miliardë eurove (133 miliardë dollarë) në blerje shtesë që njoftoi më parë.

Kina
-Deri më tani, Kina ka njoftuar të paktën 116.9 trilion juanë (16.4 miliardë dollarë) në lehtësim financiar dhe stimul, plus 800 miliardë juanë (112.5 miliardë dollarë) në uljen e taksave dhe tarifave. Por nëse është e nevojshme, vendi mund të shpenzojë shumë triliona dollarë dhe të grumbullojë shuma masive të borxhit për të mbështetur ekonominë e tij.
-Banka Popullore e Kinës ka miratuar masa të ndryshme për lehtësimin e kredisë, duke ndarë të paktën 1.15 trilion juanë (162 miliardë dollarë) për të ndihmuar bizneset e goditura nga virusi.

Japona
-Qeveria japoneze pritet të marrë në konsideratë një paketë stimulimi ekonomik gjatë javëve të ardhshme që ka të ngjarë të përfshijë fletëpalosje të parave të gatshme, si dhe masa për të ndihmuar kompanitë e vogla dhe të mesme të marrin qasje në kredi. Paketa mund të arrijë në total 30 trilion jen (274.2 miliardë dollarë).
-Banka e Japonisë ka thënë se do të rrisë normën vjetore të blerjeve të saj të fondeve të tregtuara me këmbim për 6 trilion jen (55 miliardë dollarë) dhe të rritë normën vjetore të blerjeve të besimeve për investime në pasuri të paluajtshme me 90 miliardë jen (822 milion dollarë). Ajo gjithashtu ngriti kufirin për blerjet e letrave tregtare dhe të letrave me vlerë të korporatave me 2 trilion jen (18 miliard dollarë).

India
-Qeveria indiane zbuloi një paketë lehtësimi me vlerë 22.6 miliardë dollarë vetëm 36 orë pasi u vendos bllokimi i vendit. Ai përfshin mbulimin shëndetësor dhe ndihmën ushqimore, si dhe subvencionet dhe përfitimet për punëtorët.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nag CNN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Masat e qeverisë dhe përgjigjia e bizneseve

CNN/ COVID-19 “fut në izolim” ekonominë e 8-të në botë