MENU
klinika

Një manual 'i shëndetshëm'

Kjo është zgjidhja për një fshikëz të “pakontrolluar”

31.03.2020 - 15:02

Hulumtimi  ka zbuluar se të paktën gjysma e njerëzve me mosmbajtje urinare nuk e diskutojnë gjendjen me një mjek. Por nuk ka nevojë të ndjehesh në siklet.

Nëse keni një fshikëz që rrjedh, nuk jeni padyshim vetëm. Rrjedhja e fshikëzës, ose mosmbajtja e urinës, prek gratë dhe burrat e të gjitha moshave, megjithëse bëhet më e zakonshme më vonë në jetë. Dhe padyshim që ia vlen të diskutohet, për shkak të shumë mënyrave që mund të ndërhyjë në shijimin e jetës së përditshme – nga stërvitja dhe udhëtimi në rrugë shoqërore dhe romanca, thotë E. James Wright, M.D., drejtor i urologjisë në Qendrën Mjekësore Johns Hopkins Bayvieë.

Çfarë shkakton rrjedhje të fshikëzës?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të mosmbajtjes urinare:

Mospërmbajtje stresi

Nëse e keni këtë lloj, aktivitetet që rritin presionin brenda barkut , bëjnë që urina të rrjedhë përmes unazës së muskujve në fshikëzën që normalisht e mban atë brenda. Kollitja, teshtitja, kërcimi dhe ngritja e sendeve të rënda mund të çojë në rrjedhje.

Kalimi nëpër lindje, pirja e duhanit ose mbipesha mund të rrisin rrezikun e mosmbajtjes nga stresi për gratë, thotë Wright. Mospërmbajtja e stresit tek burrat është e rrallë, dhe kur vjen , ndodh shpesh për shkak të trajtimit të kancerit të prostatës, siç është rrezatimi ose operacioni.

Urdhëroni mosmbajtje

Me këtë lloj, truri, palca kurrizore dhe fshikëza  nuk punojnë siç duhet për t’ju lejuar të mbani dhe lëshoni urinën në kohën e duhur. Fshikëza  papritmas mund të boshatiset pa paralajmëruar. Ose mund të ndjeheni sikur doni të urinoni shpesh, një problem i quajtur fshikëza tepër aktive.

mosmbajtje e urines

Disa sëmundje që ndikojnë në sistemin nervor, siç është skleroza e shumëfishtë ose goditja në tru, mund të shkaktojnë këtë lloj mosmbajtjeje, thotë Wright. Tek burrat, prostata e zmadhuar mund të jetë fajtori. Por në shumë raste, mjekët nuk e dinë se çfarë shkakton mosmbajtje të shpejtë.

Është e mundur që të dy llojet e mosmbajtjes të jenë në të njëjtën kohë.

kolana e librave

Riparimi i kontrollit të fshikëzës

Pavarësisht se çfarë po shkakton rrjedhjen e fshikëzës , Wright ofron një lajm të mirë: “Pjesa dërrmuese e rasteve ose mund të shërohen ose të përmirësohen në mënyrë të konsiderueshme.” Disa strategji që mund të ndihmojnë:

Shikoni dietën tuaj

Ju mund të jeni në gjendje të zvogëloni rrjedhjet e fshikëzës duke shmangur ushqime, pije dhe përbërës të caktuar, duke përfshirë:

 1. Alkool
 2. Ëmbëlsuesit  artificial
 3. Kafeine
 4. Pije të gazuara
 5. Cokollatë
 6. Agrume dhe domate
 7. Shurup misri (boze)
 8. Mjaltë
 9. Ushqime pikante
 10. Hiqni kilet shtesë

Hulumtimet kanë zbuluar që gratë me mbipeshë që humbasin peshë raportojnë më pak episode të rrjedhjeve të fshikëzës.

Trajoni fshikëzën

Disa ushtrime fizike mund t’ju ndihmojnë të mbani fshikëzën nën kontroll më të mire.

Këto kërkojnë praktikë, thotë Wright. Ju mund të keni nevojë për një profesionist ose një terapist fizik — që t’ju tregojë se si t’i bëni ato siç duhet.

Në varësi të llojit të mosmbajtjes që keni, mjeku mund të rekomandojë një nga trajtimet e mëposhtme:

 1. Ilaçet që mund të ndihmojnë fshikëzën të mbajë më shumë, të zvogëlojë urgjencën dhe të përmirësojë aftësinë për të zbrazur fshikëzën .
 2. Një injeksion i Botox në murin e fshikëzës për të bllokuar lëshimin e një lënde kimike që bën kontraktimet e muskujve.
 3. Një injeksion i një substance të trashë rreth uretrës  (tubi që bart urinën nga trupi ) për ta ndihmuar atë të mbajë urinën.
 4. Kirurgjia për të futur një rrip të rrjetës për të shtypur kundër uretrës dhe për të parandaluar rrjedhjet.

“Shumë zgjidhje janë në dispozicion, por ju mund të merrni ndihmë vetëm për atë që jeni të gatshëm të flisni dhe të shpjegoni,” thotë Wright.