MENU
klinika

Kavaja e demokracisë

Kur filloi rebelimi popullor antikomunist

26.03.2020 - 08:00

           Protesta e parë antikomuniste në Shqipëri, do të shënohej më 26 mars 1990 në Kavajë, si dhe një sërë ndryshimesh radikale politike, që ndodhën në vitet 1989-1990 në Bllokun Lindor, me shumë ndikim edhe në jetën politike shqiptare.                    

kolana e librave

Protesta e parë kundër regjimit komunist në Shqipëri u zhvillua më 26 mars 1990, në qytetin e Kavajës. Kjo protestë erdhi si pasojë e ngjarjeve të një dite më parë, më 25 mars 1990, në stadiumin “Besa” gjatë ndeshjes Besa-Partizani, ku shumë të rinj shpërthyen në thirrje kundër regjimit komunist. Gjatë kësaj proteste u arrestuan shumë të rinj.

Më 26 mars 1990, një numër i madh njerëzish iu drejtua rajonit të policisë me thirrjet “Lironi shokët tanë”, “Poshtë Diktatura”, “Liri, Demokraci”. Kjo protestë i hapi rrugën zhvillimeve të reja në vend.