MENU
klinika

Përmbledhur në 11 faza kryesore

ANALIZA: 100 ditë nga alarmi i parë i COVID-19

09.04.2020 - 11:23

Sot, më 9 prill, kanë kaluar saktësisht 100 ditë pasi, më 31 dhjetor 2019, autoritetet kineze të shëndetësisë njoftuan se kishin identifikuar një shpërthim të një pneumonie misterioze në qytetin e Wuhanit.

Por, kanë kaluar më pak se 100 ditë që kur OBSH u informua për koronavirusin e ri.

“Që atëherë, hulumtimi është përshpejtuar në një shkallë të jashtëzakonshme duke lejuar zhvillimin e testeve dhe fillimin e hulumtimit të vaksinave”, thotë OBSH.

Njëqind ditë që kanë ndryshuar fytyrën e Italisë dhe botës, të përmbledhura në 11 faza kryesore.

Më 31 dhjetor, zyra kineze e OBSH-së informohet për një shpërthim të rasteve të një pneumonia të çuditshme në Wuhan, në provincën e Hubeit, të lidhur me tregun lokal të kafshëve.

Më 9 Janar 2020, Kina raporton se ka identifikuar një koronavirus të ri, nga e njëjta familje me atë të SARS, si shkaku i këtyre pneumonive dhe konfirmon mundësinë që ai gjithashtu të transmetohet midis njerëzve.

Një muaj më vonë, më 11 shkurt, OBSH do të shpallë emrin e sëmundjes së frymëmarrjes: Covid-19.

Më 11 janar, Kina njoftoi vdekjen e parë të shkaktuar nga Covid-19 dhe, në të njëjtën ditë, e vuri hartën gjenetike të virusit në dispozicion të autoriteteve shëndetësore botërore. Kjo do të lejonte shtimin e studimeve shkencore dhe provave për ilaçet. Sot rreth 20 kompani ndërkombëtare dhe qendra kërkimore janë angazhuar në zhvillimin e një vaksine.

Më 30 janar OBSH shpall urgjencën ndërkombëtare të shëndetit publik. Deri atëherë ishin 170 vdekje dhe mbi 1 700 raste të reja në vetëm 24 orë. Disa ditë më parë, infeksioni i parë i koronavirusit të ri që ndodhi jashtë Kinës ishte regjistruar në Vietnam.

Më 31 janar dy turistë kinezë me pushime në Itali rezultuan pozitiv. Të shtruar në spitalian ”Spallanzani” në Romë, ata do të dalin gati një muaj më vonë.

Përmes analizës së mostrave të marra prej tyre, sekuenca virale është e izoluar, gjithashtu në Itali.

Më 3 shkurt 56 italianë që jetojnë në Wuhan janë riatdhesuar nga Kina. Maska dore dhe xhel dezinfektues nuk gjenden me duke u bërë objekte të spekulimeve dhe mashtrimeve. OBSH lëshon alarmin infodemik kundër përhapjes së përhapjes së lajmeve të rreme ose të paverifikuara.

Më 18 shkurt, “një pacient”, rasti i parë i njohur i transmetimit në Itali, erdhi për herë të parë në spitalin Codogno. 38-vjeçari do të kthehet në shtëpi më 23 mars. Në fakt, u konstatua më vonë, virusi tashmë kishte qarkulluar në Lombardi me javë të tëra.

Më 10 mars, ndërsa kujdesi intensiv për shumë rajone veriore po dilte jashtë kontrollit, e gjithë Italia bëhet zonë e mbrojtur dhe qeveria shtrin masa distancimi sociale në të gjitha rajonet duke vendosur mbylljen e aktivitetet jothelbësore prodhuese dhe shkollat. Masat të cilat, javë më vonë, do të merren edhe nga vendet e tjera, duke filluar nga Spanja dhe Franca.

Më 11 mars, 118 000 raste të Covid-19 u kaluan në të gjithë botën dhe pothuajse 4 300 vdekje, përfshirë shumë punonjës shëndetësorë dhe mjekë, shpesh të detyruar të punojnë pa mbrojtjet e nevojshme. Këta numra detyruan OBSH që të shpallte pandeminë.

Virusi ngadalëson PBB-në globale dhe masat e kontrollit çojnë në atë që shumë e quajnë “ekonomi e luftës”.

Më 7 prill, rekordi me 1 900 vdekje në një ditë të vetme në SHBA dhe 10 000 raste tejkalohen në Afrikë, por Wuhani rihapet pas 76 ditësh bllokim.

Në Itali, ku ndërkohë 17 000 vdekjet kanë tejkaluar, infeksionet po bien dhe një tranzicion gradual në fazën dy me rihapjen për aktivitetet e vogla prodhuese.