MENU
klinika

Rezikohet Marrëveshja e Gjelbër

Katastrofa klimatike, pandemi më e keqe se COVID-19

13.04.2020 - 10:17

Ndikimi tashmë shkatërrues ekonomik i Koronavirusit të ri ka çuar në një rënie të mirëpritur të emetimeve të karbonit. Por qeveritë janë duke pritur me padurim për të ndezur sërish ekonomitë e tyre të ndaluara. Sapo virusi të ndërpritet, një garë e parashikueshme për të riparuar ekonominë globale do të fillojë.

Ndërkohë, disa pjesëtare të BE-së të qymyrit të rëndë si Republika Çeke, Hungaria dhe Polonia, do heqin Marrëveshjen e Gjelbër Europiane e cila synon që Europa të arrijë neto-zero deri në vitin 2050. Ndërsa shqetësimet janë zhvendosur në përgjigjet emergjente, Komisioni Europian është detyruar të rishikojë përparësitë për të vendosur programe mjedisore “jo thelbësore”, të tilla si biodiversiteti dhe farm-to-fork, për një moment të dytë.

Por Europa duhet të kuptojë se deprioritizimi i Marrëveshjes së Gjelbër është një gabim i madh. Shkencëtarët kanë paralajmëruar prej kohësh për pashmangshmërinë e një pandemie për shkak të shkeljes së pamëshirshme të civilizimit tonë në ekosistemet natyrore dhe jetën e egër, duke rezultuar në prishjen e përsëritur të kufijve ekologjikë. Ndryshimi i klimës forcon rreziqet e përhapjes së sëmundjeve ekzotike.

Nëse BE nuk arrin të transformojë përparësitë e saj ekonomike, ne nuk do të jemi në gjendje të shmangim jo vetëm pandeminë e radhës, por edhe një katastrofë të paprecedentë klimatike. Përballë ndikimeve të jashtëzakonshme ekonomike të COVID-19, është e kuptueshme që BE të mendojë nëse aksionet janë mjaft të larta. Por aksionet nuk bëhen shumë më të larta se ndryshimi i klimës. Nuk ka vaksinë për ndryshimin e klimës pasi planeti ngrohet me më shumë se 2 gradë Celsius – “pika e moskthimit”.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të sigurojmë që programet e rimëkëmbjes ekonomike jo vetëm të marrin masa për të mbrojtur më të prekurit gjatë pandemisë, por të sigurojnë qëndrueshmëri ekonomike afatgjatë për të shmangur krizën e ardhshme ekologjike. Kjo do të thotë që BE-ja duhet të bëjë gjithçka që mundet për të mbajtur Marrëveshjen e Gjelbër Europiane funksionale me qëllim që të hapë rrugën për një ekonomi dinamike pas COVID-19 që funksionon brenda kufijve planetarë.(Euronews)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”

Bussines Insider/ Paralajmërojnë analistët

“Recesioni global është i pashmangshëm”